От х:

Днес в x:

Руски хакери атакуваха мозъчните тръстове в САЩ

Руска хакерска група е започнала кибератака срещу мозъчни тръстове в САЩ часове след изборната победа на Доналд Тръмп, твърдят експерти по компютърна сигурност, цитирани от Ройтерс и БТА. Те подозират, че Москва се стреми по този начин да събере информация за новосформиращата се американска администрация начело с Тръмп.

Три фирми за компютърна сигурност са казали пред Ройтерс, че следят развиващата се атака чрез заразени имейли от свързаната с правителството в Москва руската група Cosy Bear. Същата група бе заподозряна и за хакерското проникване в сървърите на Демократическата партия на САЩ преди изборите.

Според Хайме Бласко, главен експерт във фирмата за киберсигурност "Алиен Волт" целта на руските хакери най-вероятно е да получат достъп до няколко цели, от където да почерпят информация какво става във Вашингтон преди изборите. Сред набелязаните мозъчни тръстове бил Съветът за външни отношения.

Москва категорично отрече да стои зад хакерите.

Някои от заразените имейли изглеждали с подател от Харвардския университет и сочели като тема "Защо американските избори са "издънени".

В момента администрацията на президента Барак Обама обмисляла как да отговори на последните руски хакерски атаки срещу жизненоважни американски институции. Сред обсъжданите опции били и нови икономически санкции срещу Русия, както и предприемане на ответни американски кибератаки, твърди бивш неназован служител от администрацията на Обама, цитиран от Ройтерс.

Белият дом решил да обсъжда такива ответни мерки след проведените вече президентски избори поради опасения, че ако те се предприемели преди тях, Русия можело да прибегне до мощна кибератака срещу САЩ, която евентуално да разстрои банковата система, електроснабдителната мрежа или интернет услугите на територията на САЩ.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп твърди, че не е убеден, че Русия е зад кибератаките. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини