От х:

Днес в x:

Почина певецът и композитор Ленард Коен

Певецът, композитор, поет и романист Ленард Коен почина на 82 години, съобщиха негови близки на официалната му страница във "Фейсбук".

"С дълбока тъка съобщаваме, че легендарният поет, композитор на песни и артист Ленард Коен си отиде. Изгубихме един от най-почитаните и плодотворни визионери в музиката."


В съобщението няма повече подробности за причините за смъртта на Коен. В текста само се посочва, че възпоменателно събиране е планирано в Лос Анжелис, където той живееше от години.

Коен е роден в канадската провинция Квебек и почти веднага след като се мести в Ню Ъорк през 1966г. той става известен поет и романист на 31 години.

Целта му е да пробие на музикалната сцена и не скоро критиците започват да сравняват лиричната сила на песните му с тази на Боб Дилън.

Коен е вдъхновил мнозина музиканти и е носител на множество награди, вклюително член на Залата на славата на рокендрола, той рядко се е изкачвал в класациите за рок музика, като присъствието му бе понякога в категорята фолк-рок.

Най-прочутата му песен "Алелуя", в която се разказва за библейския цар Давид и се прави паралел между физическата любов и страстта за духовна връзка, е изпълнявана и интерпретирана стотици пъти след излизането ѝ през 1984г. Той самият е разказвал, че е композирал песента години наред и на моменти е бил толкова отчаян, че не му се получава, че блъскал главата си в пода на хотела.

Много от песните, написани от канадеца, станаха известин в изпълнение на други изпълнители, включително Джуди Колинс, помогнала му да добие слава с ранните си композиции през 60-те години.

Най-преданите му последователи сравняваха работата му с проповедничество. Той пееше за религия, за Исус Христън и юдейските традиции, за любов и секс, за политическо недоволство, съжаление и "търсенето на баланс между хаоса и съществуването".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини