От х:

Днес в x:

Oнлайн развод - в Холандия възможен, в България - проект

Около 15 хиляди двойки в Холандия са се възползвали от възможността да се разведат онлайн. Повечето хора, които са решили да се развеждат, искат правен резултат преди казуса им да стигне до адвокат и съд. Такива примери са вдъхновили съвместния проект между Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и холандска неправителствена организация - Hiil innovation justice. Те са създали правосъдно табло, чиято цел е да изследва от коя част на взаимоотношенията на гражданите със съдебната система са най-раздразнени и да им дава съвети за справяне с проблемите им.

За пръв път в държава членка на Европейския съюз се разработва такава платформа, обясни Биляна Гяурова, директор на БИПИ. Амбицията на института била платформата да се разпространи и в други европейски държави. По този начин България да стане износител на добри практики, а не реципиент на критики, стана известно при представяне на проекта, на което присъства и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя пое ангажимента да продължат усилията за намиране на средства за довършване на проекта.

По думите на Гяурова при изработване на платформата ще се даде различен ъгъл на съдебната реформа. Която може да се изразява не само в промяна на законите и създаване на нови институции, а в иновативно разрешаване на проблемите и ограничаването на намесата на съда.

На събитието присъства и посланикът на Кралство Нидерландия Томас ван Оорсхот, който изрази задоволство от съвместната работа на България и Холандия за съдебната реформа в страната. Изреди и проектите, в които Холандия помага на България, сред които е и независимият анализ на прокуратурата, извършван от четирима чуждестранни прокурори. По думите на посланик Оорсхот

реформата трябва да е в услуга на гражданите

и затова е много важно да се знае в кои ситуации те се чувстват ощетени. Изрази надежда проектът да помогне за обществената подкрепа на реформата, както и за политическата воля за нея. Посланикът подчерта, че такава воля има у министър Захариева, но в процеса има различни участници.

От своя страна Захариева заяви, че

върховенството на закона не е просто фраза. Значението му е всеобхватно, като то включва различни сфери на обществения живот. По думите й проектът показва, че според гражданите върховенството на закона "куца" и те се нуждаят от по-добра регулация.

При обсъждането на проекта на БИПИ се спомена, че над 90 % от проблемите на гражданите се развиват далеч от съда, но това не означава, че те нямат нужда от правосъдие. Съдебната статистика дава само около 5-6% от казусите, с които се сблъскват гражданите.

Проектът на БИПИ и холандската Hiil innovation justice е започнал с изследване в социалните мрежи и по-конкретно Twitter, където чрез специален софтуер по ключови думи търсят основните оплаквания, теми и разговори на хората за обществените проблеми, с които се сблъскват.

Два проблема са избрали двете организации за начало, по които са събрали данни, където е възможно от институциите, както и информация от граждани чрез социалната мрежа. Това са потребителските проблеми и катастрофите. Целта на платформата е да предлага алтернативни способи за решаване на казусите - не само да препоръчва най-близкия съд, а дали има нужда от адвокат, медиатор, групи за взаимопомощ и др.

Амбицията е да се изследват и други източници като "Фейсбук", форуми, информация от търговски и неправителствени организации и други.

Иначе БИПИ са избрали тези два проблема, защото България е лидер в негативната статистика за смъртност и травми при катастрофи, а потребителските спорове са част от ежедневието на всеки и много често гражданите дори не осъзнават, че имат проблем.

При представянето на проекта се цитира и статистиката, според която България е на 129-то място от 157 държави по щастие на населението й. Посочиха се и причините за това - корупционният натиск и усещането на гражданите, че не могат сами да направят избор. Потребителските проблеми са свързани и с двете причини. Пример се посочи с монопола на "Топлофикация", водо- и електроразпределителните дружества, в отношенията с които чувството на гражданина е, че по-силният винаги побеждава. Посочен бе и интересен факт, въпреки демографската криза - потребителите на комунални услуги се увеличават.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини