От х:

Днес в x:

Първенци: Финансистите ни забогатяват с 41 лв. всеки месец

Средно с по 41 лв се увеличава заплата на финансисти и застрахователи всеки месец. В края на март заетите в сектора са получавали средно по 1639 лв. В края на юни възнаграждението им нараства до 1764 лв, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от "Монитор".

Така финансистите и застрахователите оглавяват класацията за най-бързо растяща заплата. Според експерта по подбор на персонала Маргарита Николчева ръстът на възнагражденията се дължи на засилената конкуренция между работодателите във финансовия сектор. "Забелязваме, че в последно време работодателите привличат кадри от конкуренти с 30% по високи заплати", заяви Николчева.

Така възнагражденията в сектор "Финанси и застраховане" набъбват 3 пъти по-бързо от тези на ИТ специалистите. За три месеца сумите на компютърните експерти са нараснали с 33 лв или с по 11 лв на месец. Въпреки това заетите в ИТ сектора продължават да са най-високоплатените кадри у нас със средна заплата от 2158 лв. С двойно по-бърз темп нарастват доходите в сектор "Добивна промишленост", където за три месеца заплата е нараснала с 73 лв.

Тази година с увеличение на възнагражденията има във всички сектори. Най-ниският ръст е за заетите в сектор "Култура", където за три месеца заплатите са се увеличили средно с 11 лв. Статистиката показва, че държавата продължава да дава по-високи суми в сравнение с частния бизнес. В края на второто тримесечие възнагражденията в обществения сектор са били 975 лв или с 38 лв повече от тези в частния.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини