От х:

Днес в x:

Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеса

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е подал оставка като губернатор на Одеса, предаде Би Би Си.

112 Ukrayina TV съобщава, че една от причините за решението на Саакашвили е корупцията, покровителствена на най-високо ниво. Той е разкритикувал и огромните лични богатства на някои украински политици.

Саакашвили бе назначен за губернатор на Одеса през май 2015 г. с обещание да се бори с корупцията.

Оставката му последва след аналогичното решение на друг грузинец на висок пост в региона – директора на областната полиция Гиорги Лорткипанидзе.

Саакашвили обвинява представители на високите етажи на властта, че спъват опитите му за реформи срещу практиката на даване на рушвети. Пред журналисти днес той обясни, че борбата му ще продължи: "Реших да подам оставка и да започна нов етап в тази битка. Няма да се откажа", цитира думите му "Ройтерс".

В ясен намек към президента Петро Порошенко Саакашвили каза: "Действителността е такава, че в Одеска област президентът лично подкрепя два клана".

Под "кланове" Саакашвили има предвид кмета на Одеса Генадий Трухинов (с когото са в тежък конфликт), който по думите му е член на престъпна клика убийци, действали през 90-те години, както и близките до председателя на областния съвет Анатолий Урбански, уточнява ТАСС.

Саакашвили обвинява високопоставени политици в Киев, че се стремят да опазят статуквото.

През май поста си напусна друг близък съратник на Саакашвили – зам.-министърът на вътрешните работи Екатерина Згуладзе, също грузинка.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини