От х:

Днес в x:

Прокурорка забранила на катаджия да спира сина ѝ

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура в Благоевград заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че искането е заради резултати от проверка на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е била образувано по сигнал на директора на полицията в Благоевград.

Проверката показала, че на 18 октомври около полунощ двама пътни полицаи спрели сина на Балева, който шофирал с включени халогенни светлини, което е нарушение по Закона да движение по пътищата (ЗДвП). Полицаите съставили фиш и същия ден сутринта по мобилния телефон на единия от тях позвънила прокурор Бачева, която му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ в Районна прокуратура – Благоевград. В 16.30 часа прокурор Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служите да се яви в кабинета ѝ.

В около 17.00 часа същия ден полицаят отишъл в кабинета на прокурорката, която показала на полицая снимка на фиша, съставен на сина ѝ, обяснила му, че санкционираният шофьор е нейният син и му заявила, че констатираното нарушение е незначително, а синът ѝ въобще не е следвало да бъде санкциониран. Полицейският служител обяснил на прокурор Бачева, че съставяйки фиша за допуснато нарушение по ЗДвП са изпълнили служебните си задължения, а прокурор Бачева настоявала, че синът ѝ бил санкциониран неправилно. Тя разяснила на полицейския служител, че проблемът не е в размера на санкцията, а в това, че момчето е спряно за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина ѝ и му разпоредила повече този автомобил да не се спира.

Изисквайки привилегировано отношение към себе си и към сина си, прокурор Бачева е нарушила стандартите за етично поведение, които забраняват на магистратите да се възползват от служебното си положение с цел извличане на лична облага и въвеждат задължение магистратите да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото, се казва в съобщение на прокуратурата.

Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини