От х:

Днес в x:

Дисциплинарката на ВСС готова да погне ексшефката на съда в Свиленград

Дисциплинарната комисия на Висшия съдебен съвет е готова да образува производство срещу бившия председател на Свиленградския районен съд Елена Тодорова, но инициативата трябва да дойде от административния ръководител. Това заяви в Хасково днес членът на ВСС и председател на дисциплинарната комисия Галя Георгиева.

Името на Елена Тодорова гръмна преди седмица, след като се разбра, че тя системно е нарушавала правилата. Информацията изскочи след заседание на ВСС и оповестяването на данните от Галя Георгиева. От тях се разбра, че бившият председател Елена Тодорова не е предавала касови ордери за осчетоводяване, имало е и съмнения за случайно разпределение на делата по нейно време, има просрочване на процесите с години, има касови ордери, които не са били изплащани на вещи лица. В продължение на една година също така не са публикувани актовете на интернет страницата.

Всички тези факти са станали ясни след проверки, които са били разпоредени от Окръжен съд Хасково, откъдето са уведомили ВСС.

„Има проверка, ще разговарям с колегите от Окръжен съд в Хасково.

Но всичко, което съм казала за съдия Елена Тодорова, го потвърждавам и не се отричам от него. Не можем да образуваме обаче в момента дисциплинарно производство, тъй като с промяна на Закона за съдебната власт инициативата не може да бъде на самия Съвет. Но ако административният ръководител на Окръжен съд в Хасково г-жа Тянкова предложи, може да има дисциплинарно производство“, коментира днес в Хасково Галя Георгиева.

По повод слуховете, че съдия Тодорова е нейно протеже, Георгиева отговори: Аз нямам нито един човек, който да е мой! Добре запомнете - нямам протежета!

В Хасково членът на ВСС коментира и отпускането на средства за изграждането на инвалидна рампа в Хасковската съдебна палата. „Има си ред. Този съд си има бюджет, в който трябва да се вмести. Ако парите, които сме поискали за следващата година, се отпуснат, сигурно ще има средства и за рампата. Нали се сещате, че съдебната система е зависима от законодателната и изпълнителната власт  точно в бюджета.“

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини