От х:

Днес в x:

”Майкрософт”: Дефект в Windows помага на хакери

Американската корпорация "Майкрософт" обяви, че близки до Русия хакери са се възползвали от дефект на операционната система Уиндоус (Windows), предаде Ройтерс.

По-конкретно в информацията, цитирана и от БТА, става дума за "хакерска група, свързвана в миналото с руското правителство и с хакерски атаки срещу американските политически среди". Тя извършила неотдавна кибераатаки.

"Майкрософт" обеща да пусне на 8 ноември средство за защита на потребителите срещу този род хакерски атаки.

"Стронциум" се нарича групата, извършила нападенията. Но тя била известна и като "Въображаемите мечки" или "Арт 28".

Ненаименувани експерти от американското разузнаване казаха, че групата първоначално е работила за или от името на руското военно разузнаване. За него – продължава Ройтерс - представители на американското разузнаване заключиха, че е отговорно за хакерските атаки срещу бази данни на американската Демократическа партия и срещу имейли на нейни членове.

Версията "руски хакери" особено нашумя в САЩ през юли т.г., след като изтекли в "Уикилийкс" имейли на Демократическата пария и предизборния щаб на Хилъри Клинтън разпалиха скандал.

От документите стана ясно, че в разгара на първичните избори при демократите ръководни фигури в партията подпомагат Клинтън и дори са настроени враждебно към опонента й Бърни Сандърс.

За подобно пристрастие говори и кореспонденцията, станала публично достояние тези дни.

"Майкрософт" не съобщи кои са били обектите на "неотдавнашната" атака, която споменава.

ТАСС обаче припомня, че на 21 октомври работата в САЩ на редица популярни интернет услуги беше нарушена от мащабно хакерско посегателство. Сред засегнатите бяха Амазон, Туитър, Нетфликс, Спотифай, Ай Ти енд Ти и други.

В предизборната кампания в САЩ за руски хакери говорят от страна на Демократическата партия и щаба на Хилъри Клинтън, които внушават, че Доналд Тръмп е "кандидатът на Москва".

Милиардерът републиканец, който се обявява за нормални отношения с Русия и с нейния президент, неведнъж е заявявал, че няма нищо общо с Москва.

Не откриват връзка на руска банка с Тръмп

Междувременно американска фирма от сферата на киберсигурността била наета от руска банка да разследва твърденията за тайна линия за комуникация с „Организацията Тръмп“. Това пише "Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

Засега фирмата няма доказателства за материален контакт, имейл или финансови връзки между кандидата на Републиканската партия и банката, добавя британският всекидневник.

Mandiant, която е собственост на базираната в щата Калифорния компания FireEye, заяви, че в проверката си е прегледала всички логове от интернет сървърите на банката.

Джон Кери: Не искаме надпревара в кибероръжията 

В интервю за технологичното интернет изданието "Уайрд" американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Вашингтон не е заинтересуван от започването на надпревара с Москва във въоръжаването в киберпространството, предаде ТАСС.

Запитан дали е говорил с руските си колеги за хакерските атаки в САЩ напоследък, Кери каза:

"Ние обсъдихме това. Последното, което ни е нужно е надпревара в кибервъоръжаването".

Той поясни, че президентът Обама ще реши кога ще бъдат приети мерки срещу Русия във връзка с обвиненията в кибератаки.

Държавният секретар добави, че решението да се даде отговор на САЩ към Русия за каквито и да хакерски атаки е било взето отдавна. То ще се приложи след изборите за президент.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини