От х:

Днес в x:

8-годишни „плетат топлина“ в Телие-То

    Вихра е на 8 години. Заедно с 11-годишната си сестра Дара са дошли днес от Димитровград в арт работилничката Телие-То в Хасково. Довела ги тяхната майка Надя, за да се включат в една добра кауза, в мисия за даване, на внимание към бедните, към хората в нищета. Заедно с тях в ателието са и 9-годишната Дивна със своята майка Марина, Алекс също е с мама. Майки и дъщери са доброволци в инициативата „Изплети топлина“ на Фондация „Има начин“, чиято цел вече пет години е на прага на зимата да осигури топли шапки, шалове, чорапи и ръкавици на бездомниците и много бедните възрастни и деца.

    Инициативата тръгва от психолога Биляна Вутова отначало в по-скромни мащаби до момента, когато набира скорост в цялата страна. Схемата е простичка- участва всеки с каквото може. Големи фирми или просто добродетели дават преждата, а друга част от доброволците подаряват времето и уменията си, за да плетат.

    От две години мисионерът на каузата в Хасковски регион е Антония Костова, собственичка на арт работилницата. Тя е и домакин на доброволците, които заплитат нишките на надеждата.

    От тази година тези, които не могат да плетат, но искат да се включат със своя труд в благотворителната инициатива, не бива да се отказват от намеренията си, защото могат да получат и своя първи урок-по класическия начин на две игли и на станчета.

    Безплатните уроци по плетене са всеки четвъртък през месец ноември от 17 до 20:00 часа в работилничката, която се намира на улица „Дунав“. А към тези, които искат да помогна, като работят у дама си, призивът на Антония Костова гласи: “Заповядайте в работно време, за да си вземете прежда. Тя не струва пари. Струва емоция, труд и влагане на частица от себе си, а чувството е доста зареждащо! Тук е и пунктът за готовите преплетени топлини - донесете ги до края на месеца, за да ги изпратим навреме!“ 

    Подобни инициативи има навсякъде по света, а все повече мъже също се включват с охота в плетенето, в Испания например. „Така че и при нас тези мъже, които са готови да счупят предразсъдъците, са добре дошли“, казва Тони.

    В края на следващия месец всичко изплетено ще бъде изпратено в централата на Фондация „Има начин“, откъдето топлите плетива ще поемат към цялата страна, за да стоплят душите и телата на десетки хора по улиците.

    Момиченце с дълга руса коса. Така си представя детенцето, при което ще отидат лилаво-розовите чорапчета, които заплита на станчето си 8-годишната Вихра. Тя плете вече няколко часа. Признава, че ръчичките й са уморени, но не иска да се отказва, защото казва, че й е повече приятно, отколкото трудно. „А и трудът краси човека!“, допълва Вихрето, чела го е в един от учебниците си. Приседнала скромно на дървената пейка в работилничката до своята малка дъщеря, майка й Надя също плете, дава своя мълчалив урок на децата си. Този, който го няма в учебниците. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини