От х:

Днес в x:

Дамаск е готов да се върне на преговорите с опозицията

Сирийското правителство е готово да се върне на преговорите с опозицията, отбелязва агенция "Фокус" в обзор за контактите на властта в Дамаск и съюзниците й.

В Москва днес се срещнаха външните министри на Русия, Сирия и Иран - Сергей Лавров, Уалид Муалем и Мохамад Джавад Зариф. В дневния й ред бяха борбата против тероризма, гражданската война в Сирия и тристранните отношения.

Уалид Муалем заяви, че правителството на страната желае да работи за мирно решаване на кризата.

„Ние в Сирия сме готови да работим над постигането на политическо решение на сирийската криза, а също така сме готови незабавно да възстановим междусирийския диалог без външна намеса“, заяви Муалем.

„Има покана за среща още от май тази година – отбеляза сирийският дипломат. - Но САЩ и съюзниците им не позволяват провеждането на нов кръг преговори“.

Министърът се спря и на сложния въпрос за Алепо. Той посочи, че възможността цивилното население да се евакуира е основно условие да се възобнови примирието в измъчения град.

За подновяване на преговорите в Женева се обяви и руският външен министър Лавров.

Той заяви, че страната му ще направи всичко необходимо, за да поддържа сирийците. И същевременно припомни,.че държи на политическо решение: "Няма алтернатива разрешаването на конфликта в Сирия по дипломатически път".

„Необходимо е усилията по противодействието срещу тероризма в Сирия да нараснат, иначе ще загубим битката в целия Близък изток“, заяви министърът. И той подчерта готовността на Сирия за преговори.

„Необходимо е да се възобнови политическия диалог в Сирия, а делегацията на Дамаск е готова още утре да пристигне в Женева за началото на преговори с опозицията“, заяви Лавров.

Той добави: „Ние приветстваме уверенията на сирийския външен министър Уалид Муалем за това, че делегацията на сирийското правителство е готова буквално утре да пристигне в Женева за преговори под егидата на ООН с представителите на всички опозиционни групи“.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини