От х:

Днес в x:

Награди за огнеборци и горски за борба с пожарите, 3 от 4 бедствия били от небрежност

    73 процента от горските пожари това лято са възникнали от човешка небрежност. 6 на сто от огнените бедствия са били в резултат на умишлени палежи, а 17 на сто са по неизвестни причини и с неизвестен извършител.

    Данните за горските пожари тази година бяха изнесени днес на официална церемония в театъра в Хасково в присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, заместникът й Георги Костов, Тони Кръстев, шеф на Агенцията по горите, шефа на Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, депутати, областният управител Станислав Дечев, кметът Добри Беливанов, както и около 200 служители на лесничействата и Пожарната. Почти всички от присъстващите в залата на театъра са наградени за усилията си по овладяване на горските пожари това лято, като Хасковска област бе сред най-засегнатите от огнените бедствия. Това лято в региона вилняха 56 пожара, а засегнатите площи са 33 000 дка. За цялата страна са регистрирани 527 пожара, унищожените горски площи са 61 397 дка. Щетите от тях само за тази година се изчисляват на около 6 млн. лв.

    В овладяването на пожарите в горите това лято са се включили 5000 пожарникари, 4000 горски служители, 2000 доброволци и 400 военнослужещи.

    Директорът на Югоизточното горско предприятие Пейчо Върбанов обяви, че награждава 120 служители, пожарникари, както и хора, помагали в спасяването на гората. Той връчи златна значка на предприятието на шефа на Пожарната Николай Николов. Същото отличие получи и областният управител Станислав Дечев. По думите на Върбанов той е бил неотлъчно край пламъците в продължение на 24 дни. “Броил съм му надниците”, обяви Върбанов.

    Шефът на областната структура на пожарната Николай Вълчев бе удостоен със сребърния знак на предприятието.

    Отличени бяха и шефовете на общинските противопожарни служби в Хасково, Харманли, Свиленград, Тополовград. Почетен плакет бе връчен и на шефът на областния оперативен център Пламен Петков.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ах
      аха
      0 0
      20:08, 29 окт 2016
      А, Дечев имал и друг костюм. Браво!
    Последни новини