От х:

Днес в x:

„Паисий“ от Конуш издаде трета книга с история на селото

    „Бат Марчо е нашият Паисий на селото. Сигурна съм, че има какво да напише още.“ Това каза една от жителките на хасковското село Конуш Мария Иванова при представяне на трета книга на краеведа Марчо Запрянов в местното читалище „Пробуда“. Тя носи името „Кметовете и общинската управа на село Конуш 1880-2016“, а неин съавтор е д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково. В нея двамата автори описват историята на село Конуш, дават биографични данни за 65-те кметове, които са били на власт през тези 136 години. Книгата представи филологът Недялко Бакалов, който е първите си години е живял в селото.

    През 1880 г. Конуш става център на община , което го прави важен фактор в региона през всичките изминали години. На основата на богат документален и снимков материал авторите разказват за различните периоди на общинското управление на Конуш, за грижите им селището да се развива и става все по-добро място за живеене вече повече от 130 г.

    Надеждата на авторите е тази история да се прочете с интерес, да се знае и да не се забравя, защото само така следващите поколения на конушенските жители ще останат здраво свързани със своя корен.

    Сред кметовете на селото е и авторът на самата книга Бай Марчо, който е бил управник два мандата. Целият съзнателен живот на 83-годишният мъж е свързан и отдаден на родното село. През годините работи като счетоводител в ТКЗС, а след това и като негов председател. Повече от четвърт век събира материали за историята на родното си село и неговите жители. До момента е издало още две книги – първата „Село Конуш Хасковска област – Път през годините“, която беше издадена през 2010 г. и „Те воюваха за обединена България“, която излезе през 2015 г.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      70
      70 годишен от Конуш
      0 0
      14:25, 30 юни 2018
      Този Недялко Бакалов е оня дебелак, отявлен седесар, от вестник "Новинар юг". Баща му беше агроном в ТКЗС , а майка му учителка в местното училище. Същият този Недялко беше убеден комунист и като ученик знаеше на изуст цялата реч на Г. Димитров пред Лайпциският трибунал. И после след 1989 обърна палачинката. Елементарно мекере.
    Последни новини