От х:

Днес в x:

Паяци ще вдигат трошки в Смолян, пътуваме 90 минути до Бяло море, 21 милиона лева влизат по проект, какво още- в интервю с кмета Николай Мелемов

На края на първата година от втория мандат на кмета на Община Смолян Николай Мелемов, СмолянБГвести. нет направи среща с градоначалника и постави въпросите, които вълнуват смолянчани. Как Кметът вижда решаването на проблемите в града,  старите коли и дърва по тротоарите, улиците и важната инфраструктура, като трета лента по пътя Асеновград-Смолян напвимер?  Каква е перспективата за развитието на туризма в Родопите и други важни теми- четете в интервюто.

-Г-н Мелемов, какво свършихте, Вие и екипа Ви през тази година, какво не успяхте и с какво се гордеете?

- Приключвам първата година от втория си мандат. Поставихме си приоритети и ги изпълнихме, а те са много важни за целия град и общината. На първо място- това е главната пътна комуникация, пътят от Бункера до Митницата, който от 35 години стои недовършена, като язва в града е, но на края на годината ще е готов и ще режем лентата. Проблем беше, че парите са от Световната банка и трябва да се усвоят до края на тази година. По договор ангажимент на общината е да направи отчуждаването, нещо свързано с много пари и с много техническа работа. Затова се радвам, че успяхме да се справим и до края на годината това ще е факт - ще имаме една модерна комуникация с мостове, кръгови кръстовища и тунел. Друго предизвикателство е санирането, защото е свързано с много труд, 90 % от работата е в Общината. 28 блока до края на годината ще бъдат санирани. За догодина са готови за саниране още 30 блока и това ще промени облика на целия град.

– Освен удобство за гражданите на Смолян, главната пътна комуникация ще бъде ли подход и връзка към бъдещия граничен пункт край Рудозем за Гърция?

- Естествено, тъй като Пунктът ще бъде и за товарни коли, и за автобуси, какъвто на „Маказа“ няма и от тук ще тръгне големият поток. Това обаче ни поставя пред една голяма задача не само за Общината, но и за област Смолян-изработването на трета лента по пътя Смолян-Аеновград. Това е основната задача на цялата област, защото когато се оправят пътищата туристическият поток нараства, в момента вече има нужда от трета лента, а за в бъдеще ще бъде най-голямата необходимост за област Смолян. На този етап е извършено предпроектното проучване, сега трябва да бъде възложен работен проект, а като има проект- пари се намират от най-различни източници. При това може да се прави на етапи, защото трета лента ще има само на места. До 1 година може да имаме работен проект, това е важно не само за област Смолян, но и за Родопите- без инфраструктура не можем да се развиваме.

- Ако направим един примерен график за предстоящите пътни проекти, как ще изглежда той?

- Декември 2016г ще е готов обходния път, 2018 г ще готов ГКПП до Рудозем , да се надяваме, че ще е готов и пътят от Гърция до пункта. Може би тогава ще можем частично да започнем и третата лента по пътя Асеновград-Смолян. Нашата работа е да лобираме, важно е да се знае, че за Родопите това е основния приоритет. Смело мога да кажа, че пътищата в Общината и областта никога не са били толкова добри, за догодина е влезнал за рехабилитация и пътя Смолян-Кричим, и смятам че 80% от пътищата в областта са в добро състояние.

- Какво се случва с обявената през 2015г идея на Общината да се премахнат складираните па тротоари и обществени места стари коли, дърва и всякакви отпадъци ?

- Този зимен сезон това ще стане. Единственият проблем е, че няма техника, за да се вдигат колите, сега търсим фирма за, да сключим договор- трябва техника за вдигане. Необходимата за целта площадка е осигурена.Това наистина е голяма проблем за града-дървата по тротоарите, изоставените коли, но скоро ще го решим.

- Тази година се отчита добър туристически сезон, какъв е потенциалът на Община Смолян да разшири предлаганите услуги и да развива балнео и СПА туризъм?

- По един проект с областта ще участва в два сондажа за търсене на термална вода, ако я намерим, това наистина ще бъде уникално, но за балнео туризъм е нужен ресурс и се надявам сондажите да изкарат този ресурс наяве. Специалисти проучват най-добрите точки за сондиране, ако изкарат вода- ще има и това като перспектива.

- Как ще се справи Общината със стопанисването на басейна, това е скъпо струващо за поддръжка съоръжение, а Смолян е в тежко финансово положение ?

- Той/басейнът/ е единствено съоръжение с вход- но той е и социална дейност, не можем да печелим от това, общината ще субсидира някаква част, трябва да има басейн и задължение на всеки родител е да научи детето си да плува. Минимален е входа- за дете излиза 1лев, за възрастен 5 лева. Има идея през лятото на балкона да се направи плаж. Колкото се покрива от вход, другото от Общината, тя вече е със стабилизирано финансовото състояние, със заема от 10 милиона лв са изчистени всякакви задължения. Така е предвидимо какво ще се плаща месечно за заема, а други задължения няма.

-Има ли нови и значими проекти, по които се работи и предстои да започнат?

- По програмата „Региони в растеж„ са планирани проекти за 21 милиона лева -обхваща улици, надлези, къщи за социално слаби, спортна зала за гимназията в Райково. Стараем се да кандидатстваме по всички програми, но е важно да се насочват правилно средствата-тоест да има полза, качество и се търси ефективност. Ето, зала в Райково няма, гимназията е най-елитното ни училище, а няма спортна зала. Аз от както съм учил там, бяхме в едно подземие, в една стая и сега е така. И до сега няма зала, а сега по „Региони в растеж“ се проектира и ще се строи. Проектът е готов, възлага се поръчка за строител и пролетта започва строителството на спортната зала. Идеята е през деня там да играят учениците, а вечер всички райковци да я ползват.

- Смолян няма пазар за местните занаяти, нито тържище за земеделските производители, има ли идея Общината да направи нещо?

-Отдавна се мисли за това, въпросът е да се намери подходящо място, общинско. Най-вероятно ще пробваме в събота и неделя да направим земеделски пазар на паркинга зад Театъра. Работим и по идея да се кандидатства по проект за постоянен пазар в Райково. Избрали сме едно общинско пространство между ул. „Наталия“ и другата улица. Ако спечелим проекта, ще направим постоянен пазар. Има сериозен интерес, всеки иска да си купи нещо произведено на село. 

- Смолян и в региона има местни занаятчии, които правят красиви и автентични занаятчийски произведения , сувенири и други продукти, защо няма място, на което те да предлагат продукцията си, да идват туристи,  да се правят фестивали, нещо като занаятчийски мегдан, на който могат да се организират и фестивали?

- Коментирано е, предлагано е в Младежкия дом, въпроса е да има достатъчно занаятчии, иначе ще осигурим помещение, няма проблем да се излага, но инициативата трябва да е от тях. Общината работи по проект на социалното министерство и ще кандидатстваме, смятаме да направим работилница за сувенири. Ще има работилница за гайди, като спечелим проекта ще конкретизираме и мястото. Трябва по- силна инициативата, малко срамежливост има в родопчани, трябва да имат самочувствие и да ценят труда си. Оптимист съм, че ще развием туризъм с отварянето на границата с Гърция. Ще стане европейски път -от тук до Рудозем през Смилян е 25 минути, от там още 35 минути и си в Ксанти.

- Колко ще пътуваме до Беломорието след 2018, когато се очаква отварянето на ГКПП Рудозем-Ксанти?

-  Смилян-Рудозем-границата -20 минути, още 40 минути до Ксанти -тоест до Бяло море час и половина, по хубав и широк път, без качване и слизане. И третото платно ако стане, сигурен съм, че туризмът е бъдещето за Родопите-имаме всичко-красива природа, мляко, гайди, истинска храна. Ако 10 години се работи от всички страни-държава, община, бизнес, сдружения-би могло да станем център на туризма в Южна България.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Невястата 10
    0 0
    16:23, 1 ное 2016
    Бл. 10 на Невястата няма да е готов със санирането до края на годината. Такива изказвания са предизборни. Същото важи и за трасето от Бункера до митницата.
  • 2
    Ас
    Асен Пашалийски
    1 0
    21:59, 2 ное 2016
    Заповядайте на ул, Добруджа- черен път кошове няма
Последни новини