От х:

Днес в x:

Пленнички на ”Ислямска държава” взеха наградата ”Сахаров”

Надя Мурад и Ламия Башар, описали пленничеството си от "Ислямска държава" (ИД), печелят тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент.

Мурад и Башар са от иракско село, което през лятото на 2014 година е завладяно от ИД. 

Двете стават част от хилядите жени язиди, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите. Тяхната номинация бе издигната от социалистите и либералите в ЕП.

Двете жени си оспорваха наградата с бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар и с представителя на кримските татари Мустафа Джемилев.

Дюндар бе задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия.

Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР.

Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г., почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини