От х:

Днес в x:

На сесия повдигнаха пак темата за увеличението на цената на водата

Общинският съвет даде днес мандат на кмета Иво Димов да участва в извънредното заседание на Асоциацията по ВиК-Хасково като оператор за периода 2017 - 2021 г., което ще се проведе на 9 ноември в Областна администрация. На него ще се съгласува бизнес- плана за развитие на ВиК-Хасково, както и ще се актуализират общинските вноски в бюджета на Асоциацията.

По време на обсъждането в зала "Гросето" вносителят на предложението Гергана Кръстева посочи, че бизнес- плана е непълен, както и че липсват ясни критерии за развитие на Асоциацията, макар документа да не касае пряко Димитровград. Тя предложи на местния парламент представителя на Община Димитровград - Иво Димов да гласува "въздържал се".

Председателят на ОбС заяви, че към момента Димитровград и Общината продължават да се обслужват от ВиК-Димитровград и не е ясно до кога това ще продължи. 

В дебата се включи и кмета Иво Димов, който подкрепи позицията на Кръстева. Той припомни, че увеличение в цената на водата ще има и това няма как да бъде избегнато. Към момента, обаче хората се плашели необоснователно със спряганата цена от 3,50 лв. на кубик, заяви Димов.

В крайна сметка съветниците решиха позицията на Димитровград в заседанието на Асоциацията да бъде "въздържал се".  Приеха още при отсъствие на кмета Иво Димов, представител на Общината в събранието да бъде Гергана Кръстева.

На днешната сесия бе отхвърлена докладната на сесийна група "Да за Димитровград" с която се предлагаше да се внесе мотивиран протест в Асоциацията по ВИК -Хасково срещу исканото увеличение на цената на водата с 10 процента за 2017 г.  

В докладната се предлагаше още да се организира обществено обсъждане, както и да инициира извънредно свикване на Асоциацията по ВиК с единствена точка – обсъждане на цената на водата.  Точката бе последна в дневния ред на днешната сесия и бе подкрепена едва от 9 съветника.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    4 0
    09:56, 28 окт 2016
    Не е за учудване, че цената на водата ще се увеличи. Това ръководство на и "В и К", избрано от кмета прави всичко възможно това да се случи. Вижте само какви обекти се приемат в последно време: Водопровод свързващ кв. "Черноконево" с гр. Меричлери. Обект с висока енергоемкост и накрая водата се смесва с водата добита с ПС "Меричлери", която съдържа арсен. Защо не се запечатаха кладенците с арсен в ПС "Меричлери". Сега управителя-монтажник смесва двата вида вода в късните доби и си вика харно е хорото. Защо се позволи през ПС "Черногорово-градска" да преминава международната жп линия. Освен това направения водосток насочва повърхностните води към ПС и залива 4-те кладенеца. Само щети и високи разходи при подръж-ката.Това са само една малка част от експлоатацията на "В и К". Ако се разгледат система по система ще лъснат много некомпетентни решения, включително и от страна на общината. Особено от "стратегическите решения на г-жа Авчаравна". Но толкова могат. Погледнете какви специалисти има в инвестиционния отдел, които са без право на глас и компетентност. Каквото каже кмета, това е. Който си каже мнението е вън от общината. Но по-добре да се натоварят гражданите с по-високи цени на водата. Това е най-лесно и това ще се случи. Освен едно- трябва да има будно гражданско общество което да реагира на всяко подобно безхаберие.
Последни новини