От х:

Днес в x:

Обясниха защо има Ледена епоха на всеки 100 хиляди години

Глобалните застудявания се наблюдават през 100 хиляди години, но засега учените нямат обяснение за причините Земята да преживява Ледникова епоха периодично. Ново изследване сочи като възможна причина въглеродния диоксид, пише DailyMail.

Нашата планета преживява ледникови педиоди през последния милион години, когато е била в средния плейстоцен. Преди това явлението се е случвало, като Северното полукълбо се е покривало с дебели ледени пластове на всеки 40 000 години.

Учените са свързали поглъщането на атмосферния CO2 от Световния океан с глобалното спадане на температурите през период от 100 хиляди години.

В момента се наблюдава обратния процес - в атмосферата въглеродният диоксид се увеличава, осводождаван от водата или ли заради човешката дейност, и това увеличава парниковия ефект.

Британски геофизици от Университета на Кардиф изследвали дънните слоеве на океана. Оказало се, че изкопаемите организми и скали, датирани към периоди през 100 хиляди години, имат приблизително еднакво съдържание на въгледорен диоксид.

Според учените водораслите са изиграли ключова роля в баланса на CO2 във водата, а ледът на повърхността те стравняват с похлупак. Земята в момента се намира в междуледников период. Последният ледников период е приключил преди 11 хиляди години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини