От х:

Днес в x:

Плесен става смъртоносна за астронавтите в орбита

Плесенната гъбичка Aspergillus fumigatus е смъртоносна за астроноавтите, установиха учени от Университета на Уисконсин в Мадисън. Изводите от тяхното изследване публикува накратко EurekAlert!.

Микробиозите сравнили култури A. fumigatus, едната от които отгледана на МКС, а другата - в лаборатория на Земята. Резултатите от анализа показали, че гъничките в орбита имат обичайната за тях издръжливост на стрес и непроменена ДНК. Щамовете в космоса станали малко посмъртоносно за експерименталните животни, но значителна разлика между земната и орбиталната култури не била установена.

Опасността за астронавтите обаче е реална. А. fumigatus на предизвиква инфекции в организми с нормална имунна система.Обаче в космоса тя отслабва и хората стават податливи на патогени. Доколкото гъбичките остават патоген в условията на безтегловност на Международната космическа станция, те могат сериозно да поболеят астронавтите. Рискът се увеличава при продължителни мисии, например при полет до Марс. Колкото по-дълго се намира човек в космоса, толкова по-уязвима става имунната система.

В резултат от новите изследвания се очаква да бъдат разработени нови правила за стерилност в обитаемите помещения на космическите кораби и станции.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини