От х:

Днес в x:

Митов пред Би Би Си: Българското правителство винаги се е опитвало да изгради равностойно партньорство с Русия

"С феноменът "ловци на бежанци" вече е приключено. Въпросният Динко беше призован от прокуратурата, бяха му повдигнати обвинения и сега подобни патрули, за които знаем, са под наблюдението на властите."

Това казва външният министър Даниел Митов в интервю за предаването на Би Би Си HARDtalk, направено в рамките на вчерашната му визита във Великобритания.

Повод за въпроса на водещия относно критиките от правозащитни организации за ксенофобия в България, за лошо отношение на властите към бежанците, защо "ловецът" на мигранти Динко Вълев не е арестуван дойде, след като преди дни британски таблоиди описаха случай със създател на крайнодясно движение във Великобритания - Джим Доусън, - който се е снимал с представители на едни от отрядите - "Българско национално движение "Шипка".

Въпросният Доусън се появи в клип на таблоида Daily Record, в който призовава доброволци да изпращат пари и други средства, за да подпомагат отрядите в България.

"Това не е политическа битка, това е битка между доброто и злото, черното и бялото, борба в името на кръста, в името на Христос", обяснява Доусън.

"Знаете какво се случва в момента в Алепо и в Мосул. Това не е паника, а реакция на очаквани събития", коментира Митов думите на водещия Стивън Сакър, че "Българи е в паника". Външният министър се спря на издадената от министър Румяна Бъчварова заповед за втора степен на тревога от мигрантски приток, предаде думите му БНР.

България ще продължи да балансира в отношенията си с ЕС и Русия, допълни външният министър. По думите му българското правителство винаги се е опитвало да изгради равностойно партньорство с Русия въз основа на взаимното уважение.

"За съжаление както с нас, така и с Европейския съюз като цяло това не се случва", каза Митов и допълни, че страната ни е външна граница на ЕС и отговаря не само за собствената си територия, но и за тази на блока.

В откъс от интервюто, което ще бъде излъчено по-късно тази вечер, водещият акцентира върху отношенията между България и Русия и как те ще бъдат засегнати от предстоящите президентски избори. На наблюдение на журналиста от Би Би Си, че българското общество е разделено на две и мнозина желаят по-тесни икономически връзки с Москва, Митов обясни, че българското правителство се опитва да обясни какво се случва по света и защо София подкрепя санкциите срещу Кремъл.

В коментар на думите на руския депутат Пьотър Толстой, предизвикали полемика в България, Митов обясни, че всички политически партии са осъдили неговите изказвания и че въпреки че България е силно зависима от руския газ, тя се опитва да диверсифицира източниците си на енергия.

Цялото интервю с външния министър ще бъде излъчено в 19.30 ч българско време.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини