От х:

Днес в x:

Без втора урна за гласуване в секциите в чужбина

В изборните секции в чужбина няма да се поставя втора урна за гласуване. Общият брой на избирателните секции в страни извън ЕС няма да надвишава 35.

Депутатите от правната комисия в парламента взеха това решение, след като разгледаха на второ четене промените в Избирателния кодекс за броя на секциите в чужбина, на урните в една секция и опцията "не подкрепям никого". На заседанието присъстваха представители на ЦИК и МВнР, съобщи БТА.

Предложението за втора урна в изборните секции в чужбина бе на ГЕРБ и целеше улесняване на гласуването в САЩ, Канада и Турция, където остава таванът за разкриване на най-много 35 изборни секции.

Отпадането на това предложение бе подкрепено от народните представители на ГЕРБ, въпреки че са негови вносители.

Според Петър Славов /РБ/ избирателна кутия няма да реши проблемите за гласуване в САЩ и Канада, а в ЕС може да има нарушения. По-добре е да има отделна стаичка или помещение, смята той. 

Председателят на комисията Данаил Кирилов е на мнение, че ЦИК има гласувани правомощия в тази насока. Досега е имало много случаи с избори, при които е имало по повече от една урна, припомни той. 

Четин Казак /ДСП/ пък е на мнение, че разграничаването между страни в ЕС и извън, по отношение броя секции, е дискриминационен подход. Защото това ще засегне не само българите в САЩ и Канада, а и в други страни в Европа. 

Досега никой не даде обяснение как е възможно в една секция да гласуват по 2000 души, като практически са се падали по 25 секунди на избирател, каза още Казак.

Всичката тази каша е срещу българите в Турция. Това е и целта, каза Хамид Хамид /ДПС/.

Христиан Митев /ПФ/ смята, че ако в една секция ще има повече от една урна, трябва да има повече от един избирателен списък и т.н. Има опасност от хаос, смята той. Митев не е съгласен, че има дискриминация при разделянето на страни в и извън ЕС. 

Филип Попов /БСП/ е на мнение, че с нищо няма да допринесе втора избирателна кутия. Още повече да се намали времето. Напротив - има опасност за манипулации.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини