От х:

Днес в x:

Гласуването на референдума на Слави ще е различно, може да има злоупотреби

Съществена разлика по отношение на бюлетините за президентски избори и за референдума на Шоуто на Слави може да доведе най-малко до объркване на предстоящия вот на 6 ноември.

Оказа се, че бюлетината за плебисцита няма да е валидна, ако не е поставена в плик. На плика обаче няма нужда да се поставя печат, което веднага повдига въпроса за възможни злоупотреби. На вота за държавен глава плик няма, а на бюлетината се удря печат преди и след гласуване.

За да се участва в референдума, всеки гласоподавател трябва да получи от член на секционната избирателна комисия (СИК) бюлетина и празен непрозрачен плик. Бюлетината се попълва по избран от гласуващия начин в тъмната стаичка, след което се сгъва и поставя в плика. На бюлетината не се слага печат, тъй като няма такова изискване в закона за референдумите, обясниха пред в. "Сега" от Централната избирателна комисия (ЦИК). Липсата на печат обаче отваря вратичка за злоупотреба с вота. Като гаранция да не се стига до фалшификации, депутатите са сложили ограничението за плика, липсата на който ще прави бюлетината недействителна.

По-различно ще е положението при гласуването на президентските избори. Член на СИК трябва да откъсне бюлетината пред избирателя от кочана, да покаже, че е празна, да й удари един печат на гърба и да я сгъне по указан от ЦИК начин. След гласуването тя се сгъва по същия начин, за да е сигурно, че ще се опази тайната на вота.

Припомняме, че на референдума на Слави българските граждани ще отговарят на следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини