От х:

Днес в x:

10 акта за ловджии гърмели в район без разрешение

С десет акта изгърмя ловна дружинка, ловувала в район без разрешително.

Нарушителите са засечени от горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Сливен в Свиленградско.

В един ден са съставени и десетте акта. Те са  за административни нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча за един ден.

Нередностите  са констатирани по време на проверка на територията в землището на свиленградското село Костур.

Проверяващите видели, че дружинката авджии стреля в държавен ловностопански район, за който няма разрешително. Седем от ловците са били без облекла със задължителния сигнален цвят, а четирима от тях са били с боеприпаси, които са забранени при групов лов на дива свиня. Заради това патроните са им иззети.

Според правилата, при груповия лов е задължително ползването на светлоотразителни елементи в  облеклото и шапки от всички групови и индивидуални ловци. Освен това при използване на гладкоцевно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.

От откриването на ловния сезон са извършени над 8500 проверки за спазването на ЗЛОД. Проверени са 3000 дружинки, 1600 превозни средства, над 25 000 ловци. Проверяващите са установили повече от 50 нарушения. Съставени са 43 акта за неспазване разпоредбите на Закона за лова. Повечето от нарушенията са за нередовни документи, лов в забранено място и време, отстрелян неразрешен дивеч и използване на електрически звукопроизвеждащи средства.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ку
    кумчо вълчо
    1 -1
    15:16, 25 окт 2016
    Много ловджии, много военни от резерва! Предлагам всички ловджии до 60 г. да ловуват без да искат разрешения от горските, но в замяна всички до 60 г да са задължително в резерва на българската армия. Същото би могло да се отнася и за охранителите, като държавата им заплаща до рамките на достойната заплата!
Последни новини