От х:

Днес в x:

ООН: Производството на опиум в Афганистан ще се увеличи с 43% тази година

Териториите, на които се култивира опиумен мак в Афганистан, са се увеличили с 10% през 2016 г. след спадa през миналата година, показват публикувани днес оценки на ООН, съобщи БТА.

Сега опиумен мак се отглежда на обща площ в Афганистан от 201 хил. хектара (497 хил. акра). Това се дължи на по-добрите климатични условия през годината. Данните навеждат на прогнозата, че тази година ще има увеличаване на производството на опиум в Афганистан с 43%.

Очаква се да бъдат произведени 4600 тона опиум. Миналата година бяха произведени 3300 тона, показват данните на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността.

Сега в Афганистан в едва 13 от общо 34-те провинции няма насаждения от опиумен мак, заяви по повод изнесените данни афганистанската министърка за борба с трафика на наркотици Саламат Азими. Според нея увеличаването на площите, на които се култивира опиумен мак, се дължи на увеличаващата се несигурност и на липсата на средства, предназначени за изкореняване на тези посеви.

Службата на ООН пък предупреди, че терените, на които се култивира опиумен мак, се увеличават в северните провинции, където преди това такива посеви почти нямаше. Като цяло 93% от мака, основна суровина за производството на опиум, се култивира в южната част на Афганистан, но там има леко и окуражаващо намаляване на площите, на които той се отглежда. Например намаление от 7% е регистрирано в провинция Хелманд, която е първа по производство на опиумен мак в света.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини