От х:

Днес в x:

Холандия обмисля евтаназия за здрави хора

В Холандия може да легализират евтаназията не само на неизлечимо болни хора, но и за онези, които са напълно здрави, но смятат, че жизненият им път е приключил. Проектът на Закона ще бъде разгледан в сътрудничество с лекари и специалисти по етика в края на 2017 г., съобщи Reuters.

Холандия е първата страна, в която бе легализирана евтаназията. Това се случи през 2002 година, но там на процедурата се подлагат единствено неизлечимо болни пациенти, които изпитват „непоносими страдания“. През 2015 г. От правото на евтаназия са се възползвали над 5 хил. холандци, това са около 4% от всички починали в страната.

През май 2015 г. За първи път бе дадено разрешение за провеждането на евтаназия на момиче, страдащо от постравматично стресово разстройство. То е възникнало в следствие на сексуално насилие, на което момичето е било подложено като дете. Девойката е преминала през терапия в продължение на няколко години, но случаят ѝ е признат за неизлечим, което ѝ дало право на евтаназия.

Ако законът бъде приет, разрешение за евтаназия ще могат да получат здрави хора, които смятат, че животът им е изживян и са готови да си отидат доброволно от живота. Преди да бъде одобрен законът ще бъдат създадени строги критерии, които да определят възрастта на пациентите, които ще имат право да подават молби за евтаназия.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини