От х:

Днес в x:

Димитровградската библиотека донесе финч роботи при хасковските деца

Изображение 1 от 3

    Децата от Хасково също ще могат да се направят първи стъпки в програмирането чрез забавното учене-игра с финч роботитите. Роботчетата и софтуера, който са кръстени на птичката, чието име в превод на български е чинка, в детския отде на Регионалната библиотека „ Христо Смирненски“, донесе библиотекарят от Димитровградсака „Пеньо Пенев“ Валентина Терзиева.

    В Димитровград са пет от 50-те финчове в България, само 10 библиотеки разполагат със симпатичните роботчета у нас. Те им са подарени от правителството на САЩ и „ Глобални библиотеки“.

    Това е нов вид робот за обучение по компютърни науки. Дизайнът и функционалността му са резултат от четири годишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага за овладяването на редица езици за програмиране на децата ,като визуализира кодът, който са написали.

    В детското отделение на хасковската библиотека днес да се научат да програмират раздвижването, оцветяването и издаването на звуци при роботчетата, дойдоха ученици от 5,6 и 7-ми клас от Клуба по информатика “Инфоцентър“ в училище “Христо Смирненски“.

    Демонстрацията е в рамките на Европейската седмица на програмирането, което тази година се отбелязва между 15-ти и 23-ти октомври.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини