От х:

Днес в x:

Болници искат по 15 000 лева такса за раждане

Бременни и техните близки у нас са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат. 15 000 лева е платила жена в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си. 

Бременността на жената протекла нормално, разказва "Монитор". Хоспитализирана е само за няколко дни по време на бременността и след това за самото раждане, разказаха от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в Националната здравноосигурителна каса. След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура.

Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лева, показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лева.

Оказва се, че въпросното лечебно заведение е взело пари не само от частния фонд, но и от Националната здравноосигурителна каса.

В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила 1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения.

680 лв. са й калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.

Същата болница е разбила услугите за бременни на отделни пакети, като цените в тях са зашеметяващи, уточниха от здравно-застрахователния фонд. Например, предлага се подготовка на семейството как да се грижи за бебето. Цената е над 300 лева. Срещу тези пари майката и бащата слушат лекция как да подменят памперс.

Хилядарки за раждане искат не само в частните, но и в държавните болници, независимо че и двата вида лечебни заведения имат сключени договори с НЗОК, която плаща за това.

За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лева както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека, казаха от от там.

В друг фрапантен случая млада жена с просрочен термин чака пет денонощия, за да извадят бебето й със секцио в университетска болница в столицата, разказаха нейните близки. Медиците й съобщили, че детето е много голямо и трябва да бъде извадено оперативно. Макар и роднините й да са приготвили необходимата сума за избор на екип за секцио, лекарите го правят едва на шестия ден.

Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лева, а ако в него има професор – 1500 лева. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце. Не взима пари, тъй като за спешни състояния, като това на младата жена, Цезаревото сечение е безплатно. За него пари превежда здравната каса.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини