От х:

Днес в x:

Изненада: Половината хасковлии намират поскъпването на водата за реално

Доста изненадващи са резултатите от анкетата на Haskovo.net „Реално ли е поскъпването на водата в Хасково?“ Предвид многобройните негативни реакции в коментарите под статиите за исканото от ВиК увеличение на цената с 10 процента, повече от половината (50.3%) читатели са отговорили, че поскъпването е логично. Досега в анкетата са гласували 1400 читатели, този отговор са предпочели 704 души.

Анкетата не е представителна, но предвид факта, че в националните статистически проучвания се анкетират около 1000 души, гласувалите до този момент 1400 в Haskovo.net дават доста надеждна представа за настроенията на хората.

270 читатели или 19.3 процента са на противоположното мнение – че това е най-скъпата вода в страната и ново увеличение не е логично.

426 читатели или 30.4 на сто от гласувалите пък смятат, че цената не само не трябва да се увеличава, но трябва да са намали, защото не става за пиене.

Б.р. Анкетата можете да видите, като кликнете върху "резултати" на актуалния въпрос, отдолу са старите анкети. Данните се различават от посочените в статията, защото бе засечен опит за манипулация на гласуването. Съмнителните гласове са изчистени, което променя леко картината. Haskovo.net отново напомня, че тази анкета не е представително проучване.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (40)

  • 1
    По
    По-лошо и по-скъпо
    30 -15
    09:00, 21 окт 2016
    Оптимисти! Надяват се, че като поскъпне малко водата и ще се оправят някои проблеми с доставката и качеството. Това е наивно. Всичко малки поскъпвания потъват по веригата и до промяна на тези параметри не се достига. Може няколко души свързани с ВиК да получат заслужено увеличение и толкова, останалото ще изсъхне като вода в пясък. За да стане това, което оптимистите мислят, трябва водата да струва поне10 лева кубика. Питайте ги, дали са готови да плащат тази цена?
    • Ив
      Иван
      16 -7
      11:16, 21 окт 2016
      Ами точно де, затова са гласували и така. Не от оптимизъм - ти го каза - всички малки поскъпвания вдигат цената по веригата и решаването на някои належащи проблеми. Напълно логично. А не като повечето лумпени, които искат да не се вдига цената, при положение, че има поскъпване по веригата. Как да стане. До сега ВиК имало еди какви си разходи за кубик, сега ще има повече и цената да остане същата. Цената в Хасково е скъпа изначално и това е факт, но е факт и това, че е така заради това че водата се изпомпва поради денивелация по трасето(водата извира на ниско трябва да отиде на високо, после отива на ниско, после пак на високо) и поради старите тръби, от които се губи вода. Сега предвид поскъпване на ток, вдигане на заплати и т.н. се вдига и цената. Всеки интелигентен, разумен и умерен човек ще разбере, че това е логична постъпка и няма да плямпа като ненормален. Разберете, че вече не са онези времена и цените се формират на база на реални показатели, а не на пожелания. Което е правилната икономическа политика.
    • Ha
      hask
      11 -3
      16:21, 21 окт 2016
      А бе кой ще е "луд", да иска да плаща повече, за същото, което може да има на по-ниска цена? Когато заплащаш повече , трябва да получиш нещо в по-голямо количество или по-качествено.
    • Во
      водолаз
      6 -1
      18:02, 21 окт 2016
      Дори и 10 лева да стане 1 кубик вода пак ще фалират! Само за заплатите си мислят служителите . Създали са безредие и хаос във фирмата с "умните" си глави. Както се казва ще поживеем ще видим.
  • 2
    По
    ПОТРЕБИТЕЛ
    49 -16
    09:19, 21 окт 2016
    Що за безумие?????????? Тези от хасково нет сигурно имат само адресна регистрация в хасково и никога не са ползвали вода в хасково че са тръгнали да пишат че е нормално да увеличат водата за да не фалират. Тези хора са за усмирителни ризи
    • Ма
      Мария
      16 -24
      11:45, 21 окт 2016
      Писането с главни букви е първият признак на някак... Виж коментара
  • 3
    Ви
    Виолета
    31 -10
    09:54, 21 окт 2016
    Държавата е слаба, защото на народа му е слаб акълът.Някой велик народен ум е успял да прозре, че ако неговите съграждани са тъпи като галоши, то и цялата държава ще е един голям покъсан, тъп галош.И почва се: политиците - такива, майка им - и тя, чиновниците - те също, гадните шопи - онакива, селските провинциалисти - селяни, Пешо съседа - неговата мама, на Пешо жена му - тя прави изключение...
    Изводът просто няма как да не ти се набие пред очите - слаба ни е държавата. Защо? Как защо - народът е глупав. Не можеш да избягаш от универсалната истина - всички са толкова глупави, че ти трябва да плащаш скъп ток, лъжат те за всичко Не си ти виновен, народът е виновен.
    • Ма
      Мария
      17 -13
      11:42, 21 окт 2016
      Поредната комплексирана българка с комплекс за малоценност. Чувствам се тъжно като помисля, че съм една от вас.
  • 4
    Ро
    Росен
    38 -13
    10:12, 21 окт 2016
    Платена статия! Измишльотини!
  • 5
    Гр
    Гражданин
    16 -21
    10:13, 21 окт 2016
    Нека да поскъпне водата с 30 ст. на кубик или сред... Виж коментара
  • 6
    Гр
    гражданин
    43 -10
    10:32, 21 окт 2016
    В момента водата в Хасково е -3 лв. эа кубик а в София е 1 и нещо эа какво става въпрос или сигурно техните эаплати са ``по-ниски`` от хасковските.Просто престанете с увеличението.
    • ..
      ..._1477036156
      12 -8
      10:49, 21 окт 2016
      В сравнение с други европейски държави, България е страна с беден воден ресурс.
      Следователно, постоянното снабдяване на населението с надеждна вода е предизвикателство.
      През 2003 г. са добити около 372 м3 от прясната вода, от които 65% са от повърхностни води или чрез
      събиране от филтриране и 35% от подземни води. 98% от домакинствата са свързани
      с централно водоснабдяване. 50% от използваната прясна вода е с добро качество, въпреки това
      подобренията са желателни и трябва да бъдат изпълнени стандартите на ЕС (ЕС директива за питейните
      води). Сушата и недостигът на вода са още едно предизвикателство, също така и загубите на вода до
      60% , причина, за което са повредени водопроводни системи.
      Рабoтещо водоснабдяване, което осигурява вкусна и здравословна питейна вода през целия ден, не
      е очевидно само по себе си.
    • Ив
      Иван
      11 -9
      11:34, 21 окт 2016
      В софия предстои увеличение от 34 процента следващата година, а ще става 70 и нещо от по-следващата до пет години. Освен това на софиянци им е доста по-скъп и забързан живота, живял съм там. Но София е богата на водни източници наоколо и географията е благоприятна за транспорта на вода
  • 7
    Ив
    Иван
    14 -26
    11:20, 21 окт 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Не
      Незапознат
      4 -3
      00:18, 22 окт 2016
      Определено няма да извършат политическо самоубийство.Точно с това спекулират за да може да накарат останалите да ги съжалим и направим това вместо тях.Вярата е хубаво нещо но когато е сляпа е вредна.След всичките споменати нека кажем неуредици в дружеството да заявявате че щом така трябва значи така трябва да е,е не по-малка изненада от самите резултатите за анкетата.Трябва да сте или от управляващата клика която се опитва да употребява вече използван коз че предишните искат да си върнат властта.Или работите в самото ВИК и за да не загубите работата или поста
      си шикалкавите и правите усилия да ни манипулирате със сравнения които нямат нищо общо със цената на водата.Кафе с фреш поръчано в заведение и кутия цигари е екстра а не необходимост.Но я ми кажете ако ги обърнем в стоки които са ни нужни?Може би ще ме обвините че издребнявам?Самият факт със сравнението което давате красноречиво говори за вас.Но това което най ме амбицира да пиша е лицемерието и подмазването ви за кои са нормални и разумни хора.Тези които плюят,псуват и се държат като олигофрени ги оставете.Същои и тези които политизират темата.Като и
      вие не правите това.Сега опитайте се ако можете всички разумно и аргументирано написани изказвания да прецените.За мен лично резултатите наистина са изненада. То всъщност и заглавието на статията е такова.Като изключим че е манипулирана защото едва ли някой може да докаже дали това е така или не се получава жалък резултат.Болшинството изразило масово недоволство и несъгласие е гласувало че поскъпването на водата е реално!?!С една дума е готово да даде тези 3 или 5 лв. на такива като вас.За във бъдеще и още само и само да не загуби и малкото което има.Тоест макар мътна и губеща се по водопроводите да продължи нещо да тече когато завъртят крана.Ръководителите на ВИК да продължат да имат поста си за даденост.Да се страхуват единственно от подкрепящата ги партия да не падне от власт защото ще я последват.
  • 8
    Ив
    Иван
    16 -14
    11:26, 21 окт 2016
    В статията е записано че е имало много негативни коментари в предишната статия, но имаше и много в подкрепа на увеличението и то разумно и аргументирано написани. Просто платените драскачи начело с кметската клика на бившия гошко и палячовци като някои театрални величия и вечно недоволните българи само са чакали да се качи статията и да почнат да плюят, а нормалните и разумни хора гласуваха в анкетата и както прилича на умен човек не се задълбаваха да плюят и псуват като олигофрени.

    Трябва да сме горди, че хасковлии се показаха като отговорни, информирани и способни да си плащат каквото са изяли и изпили. А не темпераментни въздухари с ориенталски и азиатски държание и мислене. Който е с такова мислене - границата е близо - марш в АНАДОЛА.
  • 9
    Ив
    Иван
    20 -12
    11:31, 21 окт 2016
    ТОЧНО КАКТО НАПИСА ИВАН стоят нещата. Тия шушумиги само дебнат и чакат да си върнат града. Съответно платените им коментатори и заблудените им овце само чакат да излезе статия и да помагат.
    • По
      По-лошо и по-скъпо
      21 -6
      12:52, 21 окт 2016
      Издавате се господа Иван от ВИК и Иван от ГЕРБ. Те не са враговете ви, а тези на които се налага да плащат, а нямат свободни средства. Това повърхносно сравнение с кафенетата е за особено големи будали (няма в предвид форумният участник). Колко души висят в кафенетата и колко изобщо не са ги виждали в града а? Хасково се намира в същата близост като София до удобни и високо разположени водоизточници, а самият град е върху езеро. Търсенето на решения не става само с пари. ВИК получи собствеността на всичко, включително на изградени с общи усилия и средства водопроводи и източници и НИЩО не направи за да се съхранят или подобрят. До сегашните увеличения с какво са оправдани? Колко от инвестициите са със средства от цената на водата и колко по други програми? Защо за 20++ години не спечелихте един проект за подмяна на основни водопроводи? Много хидроинженери - хилав водопровод!
  • 10
    Пе
    Петър
    12 -10
    11:52, 21 окт 2016
    Копирам си коментара от предишната статия, защото мисля, че отразява доста добре как стоят нещата и за да го видят повече хора:

    Гневът на хората е разбираем. Да, заради една лоша инфраструктура те трябва да плащат по-висока цена на водата. Но тази лоша инфраструктура не е нито плод на работата на Беливанов, нито на Марков. Това са унаследени проблеми от предходни години. Марков е шеф на ВиК от година-две. Не забравяте ли, че Хасково и старият му кмет оглавяваха класацията за най-корумпирани градове в България. Когато посрещаме с негативно отношение всякакви опити да се направи нещо, ние българите убиваме в зародиш всеки с желание да направи нещо. Преди да започнем да нападаме и да се вайкаме кой каква заплата вземал, вие какво бихте направили на негово място? Просто ми е интересно? Ще оставите да фалира ВиК? Ще уволнявате служители? Ще крадете ток? Ще измислите начин да преборите законите на физиката? Ще смените тръбите безплатно? Това е положението - човекът каза - ще вдигнем цената и ще търсим решение. Защото някои казаха за европрограми - да не мислите, че там е лесно? Там се борят всички градове и предприятия за пари. Играят се сложни игри и борби. А да се отпуснат парите, пак ще трябва финансиране извън програмата, което от къде ще дойде, при положение, че ВиК е на минус. Аз съм за да се критикува, но ако имате желание, сформирайте предложение и да покажем, че сме силно общество! А не само да мрънкаме спрямо неща, които не можем да променим и на всеки 2-3-4 години да зануляваме прогреса и да въртим едни и същи хора. Изчакайте, положителни неща има, да се съсредоточим върху тях. Ако дойде нов кмет/нов ВиК управител, дали ще таксува махалата(ако нищо в държавата не се промени и партиите са зависими от циганския вот), дали новия ще уволни партийните назначения, които му се спускат от горе? И т.н. И т.н. Бъдете реалисти. Човекът каза проблема - тока се вдига, има денивелация по трасето, тръбите са стари и се губи много вода. Това са проблеми и независещи от него и такива, които не се решават за два дни.

    Послепис: повярвайте от запознати знам, че заплатата на подобни чиновници не е толкова висока колкото мислите. 2000 лева за това сън да не спиш, постоянно да си на телефона и в напрежение не са толкова много.
  • 11
    Не мога да повярвам че продажниците не са успели да изманипулират анкетата и да спечелят отговорите срещу поскъпването. Това е някакво чудо. Предишната статия успяха да я наводнят с мирижливите си коментари както правят обикновено. Кажете поне онова чучело стария кмет плаща ли ви добре или сте за едната флейта?
  • 12
    Гр
    гражданин
    17 -7
    12:09, 21 окт 2016
    е тогава накратко да ВИ попитам как може в някои градове кубик вода да е около 2 лева а на вас 3 не ви стигат или нима са фалирали В К дружествата им.
    • Ki
      Kir
      10 -13
      13:05, 21 окт 2016
      Ами то надълго и нашироко беше обяснявано и повтаряно, колко още да се казва. Констатирани са факти, от които не може да се избяга. Хасково и Градът Х са две различни неща. В Хасково освен покачването на цената на тока и на минималната работна заплата има и други фактори като стари тръби и необходимото изпомпване на водата - всичко това са разходи. Като се поднови водопроводната мрежа, нещата постепенно ще започнат да се стабилизират. Мислете ги малко нещата.
    • Да
      Давай данни
      15 -3
      13:29, 21 окт 2016
      Колко струва подмяната на водопроводната мрежа, а господин Кир? Колко вода се плаща в Хасково и колко от цената е за самата вода?
  • 13
    Аз
    Аз
    21 -11
    12:58, 21 окт 2016
    Аз изобщо не вярвам на тази анкета,всеки втори хасковлия знае,че водата е прекалено скъпа,за да поскъпва.Обърнете внимание,че напоследък се пише всичко,само и само да се оправдаят всички постъпки и действия на общината!
    • Ан
      анкетата си стои
      17 0
      13:19, 21 окт 2016
      Хората продължават да гласуват, от вчера я гледам. И резултатите са си все същите.И аз съм изненадан
  • 14
    Пе
    Петър
    18 -13
    13:03, 21 окт 2016
    Хасково.нет лъже за пореден път! Водата е толкова мръсна, нека фалира ВиК!
    • Ха
      хаха
      11 -6
      13:14, 21 окт 2016
      Предполагам че искате да кажете че и преди когато хасковонет ви казваха че бившия кмет е корумпиран пак ви лъжеха, хаха
  • 15
    Ра
    Райчо Райчев
    22 -7
    13:33, 21 окт 2016
    В Хасково водата не става за пиене,да не говорим че на Червена стена на високото хората нямат налягане след 3 етаж.И ВИК вместо да докарва вода от майната си защо не инвестира в няколко сондажа в района на Градската Градина на дълбочина над 120м. има подземно езеро.Там във ВИК е такова крадене като за последно и после ми излизат със становище че имало загуби по мрежата-пълни глупости.
  • 16
    Ту
    турунджу
    16 -3
    13:48, 21 окт 2016
    Водата може и да не поскъпва, ако ВиК може да си намали загубите. Как? 1. Подмяна на морално и физически остарялата водопроводна мрежа с нова съвременна. 2. Приема се закон за водата: който не си плаща да носи материални загуби- ипотека на жилището, автомобила и т. н., или принудително вземане. Докато, обаче, циганите са избиратели, това е трудно да стане. Тогава техните защитници - Хелзинкският комитет да им поеме задълженията със задна дата от 1990 г.
    • Ас
      Асен
      10 0
      16:57, 21 окт 2016
      Не са само циганите,има и българи които не плащат със години ,и нищо не им се прави.
  • 17
    Ха
    Халата
    12 -1
    13:50, 21 окт 2016
    Проблемите с водата са много.Наистина сигурно трябва да се проведе обсъждане и да се кажат всички неща открито. Хубаво е че В и К отвориха тази тема. Колкото може повече хора трябва да се произнесат, но моля нека да са компетентните хора. Казвайте какво да мислим за да се оправи положението с водата.Сигурно ще бъде по-скъпа, но нека да не се правят измислени европейски пари с цел да се краде а да има адекватни предложения и можем да стигнем до добро решение. Това с подпочвените води и кладенци е много добра идея. Аз мисля че ВИК и сега ползва тези води, или не? Поканете ги тези хора, разпитайте ги. Няма страшно, като се разбере какъв е проблема ще се търси решение и гражданите ще разберат.Важно е да не се правят скрити проекти на тъмно за да се краде. Направете нещо медиите щом хората толкова се интересуват от този проблем, нали сте за това.
  • 18
    Pp
    pppppp
    12 -9
    14:10, 21 окт 2016
    Има излишни длъжности във ВиК Хасково, съкратете ги и да няма поскъпване на водата
    • То
      това са пълни глупости
      10 -8
      14:38, 21 окт 2016
      Какво значи има излишни длъжности? Мислете конструктивно ако искате да има положителни резултати, не плюйте на посоки.
  • 19
    Колкото вода изтича в Хасково от спукани тръби, пет пъти повече се краде. Като вдигнеш цената ще ограбиш тези които си плащат, за другите е все тази.
  • 20
    Ни
    Никодимчо
    9 -7
    15:12, 21 окт 2016
    Защото анкетата е хакната.
  • 21
    Гр
    Градски
    13 -5
    15:18, 21 окт 2016
    Докога ВиК - Хасково ще предлага на гражданите промишлена вода за поливане , а ще плащаме 3 лв. за вода , която уж е питейна. Без да трябва да изследвам водата в лаборатория с просто око виждам всеки ден чернилката която тече от чешмата. По добре държавното ВиК да фалира и да ги купят такива като "Софийска вода" че да направят пречиствателна станция за питейна вода , а не тези измислени евро проекти за пречистване на отходни води. От чешмата тече тиня - те ще ми пречистват отходните води. Водата трябва да стане 0,80 ст. , защото не е питейна.
  • 22
    Ха
    Хасковлийка
    18 -5
    15:22, 21 окт 2016
    Странно защо нямам познати, които да смятат, че е нормално да се вдигне цената на водата. Заплатите не са скочили, лошата вода, която ни съсипва пералните, миялните и баните, не се е подобрила. Над 50 на сто са загубите. Не вярвам нормален човек да подкрепи подобна идея. ВиК щом може да си позволи да праща статии, да намери начин да се оправя. На народа му писна от издевателстват на него , ей. И 10 стотинки могат да изкарат хората по улиците
  • 23
    Ha
    haskovo.net
    6 -11
    15:49, 21 окт 2016
  • 24
    Ас
    Асен
    15 -3
    16:52, 21 окт 2016
    Иване много си прост,какво общо имя бившия кмет тука.Ставаше въпрос как си искат пари от едни хора,а от други не.Също така ставаше въпрос за това че се обеща намаление от сегашния кмет,а впоследствие се иска увеличение,невиждам връзката със стария кмет.А за минусите във предишната статия и за положителните коментари ще ти кажа само че в ВиК Хасково работят около 450-500 човека,сложи и техните семейства сигурно правят 2000 души.Ей от къде идват положителните коментари за цената и качеството на водата.
  • 25
    ЕЕ
    Е ееее
    3 -9
    11:26, 23 окт 2016
    Ама най ме дразнят шизофренични драсканици на разн... Виж коментара
Последни новини