От х:

Днес в x:

Тайфунът Хайма взе осем жертви във Филипините

Изображение 1 от 6

    Тайфунът Хайма премина днес през Филипините, като нанесе поражения в северните провинции, причини смъртта на най-малко осем души и принуди над 90 000 да напуснат домовете си, съобщиха представители на властите, цитирани от ДПА.

    Хайма достигна сушата в провинция Кагаян през нощта с ветрове до 225 км/ч, като разруши покриви, повали дървета и електрически стълбове и предизвика проливни дъждове.

    Тайфунът отслабна, след като премина през северния остров Лусон, като ветровете утихнаха до 150 км/ч, с пориви до максимум 185 км/ч, съобщи службата по метеорология.

    Сред жертвите са 48-годишен мъж, който починал, след като бил ударен от клон на дърво, както и друг мъж на 70 години, който получил инфаркт в евакуационен център в град Паланан, съобщиха властите. В провинция Бенгет двама строителни работници са загинали при свличане на земни маси, а други двама селяни са били отнесени от преляла река в провинция Ифугао.

    Националната служба за управление на риска при бедствия съобщи, че проверява докладите за другите жертви, включително за двама души в неизвестност.

    Над 30 участъка от пътната мрежа са били блокирани заради наводнения, свличания на земна маса и изкоренени дървета, но аварийни екипи разчистват отломките, за да достигнат до засегнатите хора, съобщи службата.

    Службата по метеорология информира, че Хайма - най-силният тайфун, поразил Филипините за последните три години, се движи в посока запад-север-запад с 21 км/ч, отдалечавайки се от страната, към Хонконг.

    /БТА/
     

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини