От х:

Днес в x:

ЕКА няма връзка със ”Скиапарели”

Европейската Космическа Агенция не е сигурна дали спускаемият модул ”Скиапарели” е кацнал успешно на Марс.

ЕКА не получава сигнал от ”Скиапарели” и съдбата на мисията засега е неясна.

"Това не е добър знак", коментира Паоло Фери, директор на Европейската космическа агенция за операциите, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Първоначално ЕКА обяви, че е получила слаб сигнал от ”Скиапарели”, а пълното потвърждение за успешното кацане се очакваше за 11 часа българско време на 20 октомври, когато агенцията ще проведе своя пресконференция.

Забавянето бе обяснено от учените с малкото спътници около Марс и невъзможността за транслация на сигнала.

В последното си съобщение обаче, агенцията твърди, че връзката със ”Скиапарели” е била загубена по време на спускането му към марсианската повърхност, като радиотелескоп в Индия (GMRT) е улавял сигнал от модула, който в последствие е изчезнал. 

ЕКА организира прозорци от време, в които да използва наличните 3 сателита около Марс и индийския радиотелескоп, за да опита да се свърже със сондата.

"Ако кацането е било успешно, то модулът има батерии, които могат да издържат между 3 и 10 дена. Загубеният сигнал не значи непременно загуба на апарата", твърдят учените от ЕКА.

"Скиапарели" е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс", която ще търси признаци на живот на Марс и е едва вторият европейски опит за изпращане на космически апарат на повърхността на Червената планета след неуспешния опит на Великобритания през 2003 г. със спускаемия модул "Бигъл 2". 

Цената на "ЕкзоМарс" е над 1,2 милиарда долара, а спускаемият модул ”Скиапарели” трябваше да служи за "репетиция" на  втората част на "ЕкзоМарс", която трябва да закара роувър на Марс. Именно технологиите тествани в ”Скиапарели” ще бъдат използвани при кацането на бъдещия европейски марсоход на Червената планета. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини