От х:

Днес в x:

Eвропейски робот се спуска днес на Марс (видео)

Изображение 1 от 3

    След 7-месечно пътуване до Марс в сряда спускаемият апарат "Скиапарели" ( Schiaparelli) на Европейската космическа агенция ще направи опит да се спусне успешно на повърхността на Червената планета.

    Тежащият близо 600 кг апарат се отдели от орбиталния модул в неделя и, ако всичко мине по план, за по-малко от 6 минути ще трябва да се спусне от 122 км през рядката марсианска атмосфера и да забави скоростта си от 21 000 км/ч до 10 км/ч.

    Когато е на 2 м от терена скоростта трябва да е не повече от 7 км/ч. Тогава двигателите с течно гориво трябва да се изключат и апаратът да падне на повърхността.

    Основната задача на "Скиапарели" е да тества технологии за бъдещият първи европейски мобилен робот на Марс, който да издирва следи от живот в миналото или настоящето на планетата.

    Апаратът е част от програмата между ЕС и Русия, известна като ExoMars. Това е едва вторият опит на европейска страна след неуспеха на британците през 2003г. с Beagle 2.

    Операцията се управлява от центъра в Дармщат, но е една от най-сложните – повечето руски опити са се проваляли, а и на американците не им бе лесно да спуснат няколко робота на небесното тяло, отстоящо на 56 милиона километра от Земята.

    През 2020г. трябва да последва втората фаза от ExoMars като подвижната лаборатория ще има уреди за сондиране на повърхността и анализ на проби.

    Предполага се, че двете фази ще струват общо 1.3 млбрд. Евро само за ESA. "Роскосмос" осигури ракетата за изстрелване и два от четирите инструмента на орбиталния модул. Основен изпълнител в ExoMars е Thales Alenia Space - съвместно дружество на Thales и Finmeccanica.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини