От х:

Днес в x:

Трима български учители се борят за Global Teacher Prize

Трима български учители се включват в конкурса за глобалната учителска награда The Global Teacher Prize за 2017 година, съобщи Министерството на образованието и науката.

Инициативата е на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева.

Крайният срок за подаване на документи изтече на 17 октомври.

Глобалната учителска награда е приз от 1 милиона щатски долара, предоставяна годишно на изявен учител с изключителен принос към професията.

Един от българските кандидати е Емилиян Кадийски, учител по информатика и програмиране в ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, Враца. Той е автор на училищни програми по програмиране и компютърни мрежи. Подготвя ученици с постижения на национални олимпиади по информационни технологии.

Вторият кандидат е Пепа Николова от СУ „Райчо Каролев“ в Габрово. Преподавател е по български език и литература. Тя е отличена с наградата на МОН „Неофит Рилски“ и с приз за обучението на ученици със значими резултати.

Третият кандидат е Ирена Тренчева от 6. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник. Тя е учител по английски език. Доброволец е към детска фондация в Трън за подпомагане на децата в риск, които заслужават добра възможност да водят щастлив, здравословен и продуктивен живот.

През 2016 г. наградата спечели палестинска учителка. Папа Франциск обяви името на победителката Ханан ал-Хоруб чрез видео обръщение, излъчено на церемонията в Дубай на 13 март 2016 г. Поздравително видео обръщение изпрати принц Уилям.

Палестинката Ханан е израснала в бежански лагер и, на свой ред, става учителка на деца бежанци. Тя специализира в подкрепата за деца с травми след преживяно насилие.

Ханан ал-Хоруб

Глобалната учителска награда се присъжда от фондацията „Варки“ под патронажа на Н. Пр. шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на Обединените арабски емирства, министър-председател и емир на Дубай. Целта на наградата е да подчертае важността на учителите и факта, че по целия свят усилията им заслужават да бъдат признати и оценени. Тя се стреми да признае въздействието на най-добрите учители не само върху техните ученици, но и върху общностите около тях.

Академията по присъждане на наградата включва държавни служители, директори на училища, членове на научни дружества, журналисти, предприемачи, директори на компании и учени от целия свят.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини