От х:

Днес в x:

Пирамидата на Мадоф оставя милионери на улицата

Разтревожени инвеститори се опитват да разберат какви са загубите им в резултат на измамата на стойност около 50 млрд. долара на бившия шеф на борсата Насдак.

Схемата на брокера от Уолстрийт Бърнард Мадоф беше наречена "една голяма лъжа" от представители на държавното обвинение.

Федерален съдия назначи съдия-изпълнител, който да проследи и контролира авоарите на фирмата на Мадоф, както и сметките на клиентите.

Предполага се, че стотици хора са инвестирали в компанията. Самият Мадоф беше освободен под парична гаранция от 10 млн. долара.

Адвокати на загрижени инвеститори, които се опасяват, че са загубили спестяванията си, присъстваха на заседанието на съда, на което беше дадена информация за авоарите на Мадоф.

То обаче беше отменето, след като беше постигнато споразумение за назначаване на съдия-изпълнител на авоарите и сметките.

Адвокатът Брад Фридмън заяви, че някои от неговите клиенти са били много богати само преди дни, а сега на практика са "просяци".

Те имат само апратаменти или къщо, които ще трябва да продадат, за да имат с какво да живеят, заяви той за New York Times.

Един от инвеститорите, 69-годишният Лоурънс Велвъл заяви, че е загубил милиони долари заедно със свой приятел.

Мадоф създаде компания Bernard L. Madoff Investment Securities през 1960, но в същото време ръководеше и хедж фонд.

Според документите, представени в съда от федерален прокурор, Мадоф е казал на трима свои служители в сряда, че хедж фондът, който е имал 25 клиенти и е управлявал 17 млрд. долара е "измама", като е загубил поне 50 млрд. долара.

Той е казал, че "с него е свършено" и, че няма вече абсолютно нищо, като всичко е "една голяма лъжа" и гигантска схема Понзи.

Схемата Понзи представлява "пирамида", чийто инвеститори получават обещания за висока възвращаемост на капиталите си, като първите участници получават пари от тези, които влизат по-късно, докато схемата се разпадне.

Ако бъде признат за виновен, Мадоф може да получи присъда до 20 години затвор и да бъде глобен до 5 млн. долара.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини