От х:

Днес в x:

Пак залагат отрови в Родопите, още умрели животни, опасност и за хората

Морът сред диви и домашни животни в Източните Родопи продължава.

След като през миналата  седмица екип на Зелени Балкани, БДЗП, РИОСВ -Хасково и полицията намериха заложени отровни примамки и жертви край с. Стражец, Крумовградско, ловците от селото са сигнализирали за нови отровени животни. Експертите на РИОСВ -Хасково се свързали с екипа на Зелени Балкани, които пък са потърсили съдействие и от колегите си от БДЗП с  обучено куче за откриване на отрови, от  полицията и ветеринарните служби. 

Екипът на проект "Нов живот за лешоядите" от Зелени Балкани пристига пръв на мястото и установява  умряло 100-120 -килограмово диво прасе, близо до мястото на заложената миналата седмица отрова. По-късно служебното куче Барс открива и останките на другите два отровени вълка, за които са съобщили ловците, и които в крана сметка не са били открити миналата седмица. 

Останките и прасето са изпратени в Спасителния център за диви животни за аутопсии и анализи, съобщават от природозащитната организация “Зелени Балкани“.

Едновременно с това, на друго място, отдалечено на няколко километра, природозащитниците  заедно с местни ловци, намират остатъци на юница и бял прах по тревата на мястото, където е било животното, както и много умрели насекоми. Примамката е видимо поставена по едно и също време с предната, но на 2-3 км разстояние североизточно от селото. До отровната примамка са намерени три умрели кучета и едър мъжки вълк на около година и половина. Всички останки са събрани за аутопсия и анализи.

 Отново ще бъде подаден сигнал и до прокуратурата, тъй като отровата е бързодействаща и е опасна не само за животните, но и за хората.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини