От х:

Днес в x:

Бактерия, различна от всички на Земята откриха в езерото Восток

В началото на октомври руски учени съобщиха , че са открили уникален, по техните думи, организъм в езерото Восток в Антарктида. Намерената бактерия има само 86% генетично сходство с известните на съвременната наука живи същества.

Езерото Восток е уникално - това най-големият водоем под леда на Антарктида. Дебелината на леда е около 4 километра. Езерото е огромно - дължината му е над 175 километра, ширината - около 65 километра. И е дълбоко до 1200 метра. На северниа край на този гигантски подледен воден резервоар са намира руската станция Восток, на която е и кръстено езерото.

Но най-изумителното е възрастта на леда, който покрива и запечатва водата - 20 хиляди години. Това е възрастта на леда, а самата вода е изолирана от околния свят от 15 милиона години.

Температурата на водата в горната част на езерото е минус 2-3 градуса Целзий при налягане 400 пъти по-голямо от атмносферното.

Вероятно в дълбините има геотермална активност, което загрява водата и създава условия за някакъв живот. Мецду другото кислородът във водата в запечатаното езеро е около 100 пъти повече отколкото в съвременната вода.

Температурата на леда при повърхността на езерото не е повече от -7 градуса Целзий, а това е долната граница за метаболизма на известните на науката бактерии.

Сондажът 5Г-1
се разработва от 1989 година край станцията Восток съвместно от съветски, френски и американски учени. През 2015 година достигат повърхността на езерото на дълбочина 3767,57 метра като успяват да извадят две проби лед от тази дълбочина.

"В замръзналата по бурещата корона на сондата вода беше намерена абсолютно неизвестна бактерия, нарича се w123-10", разказва генетикът Сергей Булат, завеждащ лабораторията по криоастробиология на Петербургския институт по ядрена физика "Борис Константинов".

Ръководеният от Булат колектив официално се занимава с търсене на неизвестен, то ест "извънземен" живот в подледното езеро Восток, Също така той идентифицира азотни основи и аминокиселини в метеоритите и кометното вещество в космическия прах с микронни размери, намерени в Антарктида.

Необикновените микроорганизми се търсят чрез секвениране на гени на рибозомна РНК на бактерии и архебактерии, като се спазват критериите за изучаване и установяване на автентичността на древна ДНК.

Съществото w123-10,
ако се потвърди откритието, ще стане втората бактерия, открита при сондажа на езерото Восток.

Първата е открита през 2004 год. от руски и френски учени на дълбочини 3607 и 3561 метра. Те открили сигнали от термофилна бета-протеобактерия. Изследванията на съществото Hydrogenophilaceae thermoluteolus показали, че то живее комфортно при -50 градуса Целзий. 

Екипът на Булат предполага, че Hydrogenophilaceae thermoluteolusживее живее не в самото езеро, а на неговото дъно или в разломи, в топли и богати на въглероден диоксид и водород утаечни скали. При сейзмична активност например тези древни микроорганизми биха попаднали по-близо до повърхността на езерото. Откриването на Hydrogenophilaceae thermoluteolus довело до преразглеждане на тектоничните модели на Антарктида. Това се приема и като свидетелство за геотермална активност в дълбините на езерото Восток.

Не за първи път учените съобщават за откриване на неизвестни на науката организми в ледовете на южния материк. През 2013 година специалистите мислеха, че са открили в образци от водата на езерото Восток неизвестна ДНК, но това бе опровергамо впоследствие. Американски учени пък заявиха твърде спорно откритие на фрагменти ДНК и РНК, които свидетелстват за възможен многоклетъчен живот в езерото.

Всичко това е от изключителен интерес за
търсенето на живот на други планети,
след като се оказа, че под ледената кора на Европа, например може да има океан от солена вода; на Енцелад под дебел 30-40 километра слой лед има океан с термални източници, които загряват водата до 90 градуса Целзий. На Земята, колкото и да звучи невероятно има езеро, в което условията са като в океана на Енцелад. Водите на езерото Моно в Калифорниия.съдържат много соли и сода, в него не живее риба. Но там живее необикновен организъм - бактерията GFAJ-1. Тя може да понесе смъртоносни за всички други живи организми концентрации цианкалий.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини