От х:

Днес в x:

Австралийска каменна обсерватория се оказа по-древна от Стоунхендж

Геолози са определили възрастта на австралийския аналог на Стоунхендж. Тя е около десет хиляди години, т.е. възрастта му е над два пъти по-голяма от тази на британски мегалитен комплекс, пише The Guardian.

В непосредствена близост са открити артефакти от древно селище. Древните хора по тези земи са започнали да се занимават със селскостопанска дейност преди около 12 хиляди години, смятат изследователите.

Австралийският мегалит вероятно е най-древната запазена каменна обсерватория на планетата, смятат експерти. Неговата геометрия позволява да се определят датите на равноденствията, лятното и зимното слънцестоене. Състои се от 90 високи около метър базалтови камъка, подредени в кръг. Разположен е на 45 км западно от Мелбърн. Мястото до голяма степен е останало непокътнато през годините. Предишният собственик на земята бил фермер, който оградил формированието, за да го защити, а през 2006 г. земята била предаден на кооперация на аборигените Уатаронг. Хората от племето били традиционните ѝ собственици. Кооперацията и старейшините работят с изследователите на обекта, местоположението на който е държано в тайна.

Стоунхендж в Уилтшир, Великобритания, е строен преди 4-5 хилядолетия. Най-тежките камъни са с тегло 30-40 тона. Предназначението на структурата остава загадка до ден-днешен. Наложилата се хипотеза е, че е бил използван като обсерватория, но също и като култов комплекс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини