От х:

Днес в x:

Звезден музикален край на октомври, Веско Ешкенази открива Музикалните дни “Проф. Недялка Симеонова“

Изображение 1 от 4

    Звезден и музикален ще е завършекът на октомври в Хасково. От 18-ти тръгва мини рок фест на открито, който ще продължи до 20-ти октомври и ще прелее в класика с началото на 41-то издание на музикални дни “Проф. Недялка Симеонова”, които са между 21 и 23 октомври.

    Рок концертите ще са на открито на площад “Свобода“ и в тях ще вземат участие местни групи, като гвоздеят е на 20-ти октомври с участието на екс вокала на „Рейнбоу“ Дуги Уайт.Ози трибют, Sheky и Хангар 42,  Sol Invictus, Слим Джим и Different Highway също ще забият в центъра на града.

     Different Highway е момчешката банда,която за първи път от Хасково се класира за финала на “Голямото рок междучасие”. В момента групарите са в подготовка за риалити шоуто, което ще се излъчи по БНТ.  Техен ръководител е Ясен Янчев, преподавател в Музикална школа "Манол Иванов" към читалище "Заря", разказа  пиарът и мениджър на бандата Диджей Джото.

    На 21 октомври в читалище „Заря“ от 19 часа е началото на концерта на Камерния струнен оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков и солист виртуозния цигулар Веско Ешкенази-концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър –Амстердам.

    В програмата са включени концерт за цигулка в ла минор на Йохан Себастиан Бах и Годишните времена на Вивалди.

    “С голямо желание се подготвяме за този концерт. Работим по проекта, в който ще свирим с този голям цигулар с удоволствие, защото ще имаме възможност да се докоснем до много високото ниво на цигулковото изкуство", коментира събитието диригентът Цанислав Петков.

    На 22-ри октомври програмата продължава от 19.00 часа в театъра с изпълненията на Академичен симфоничен оркестър с диригент Ангел Станков и солисти цигуларите Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев, носители на награди от различни издания на Международният конкурс за млади цигулари, който се провежда в рамките на дните „Недялка Симеонова“.

    За първа година в Музикалните дни ще бъде включено и представление за децата. Детският мюзикъл на Старозагорската опера „Едно лято в едно блато“ е с начален час 11в читалище „Заря“ на 22 октомври.

    В цигулковия конкурс тази година ще вземат участие 20 млади музиканти от шест държави -Сърбия, Молдова, Русия, Словакия, Япония и България, разпределени в 4 възрастови групи. Най-малкият претендент е 7-годишната Марияна Стоева от Пловдив.

    Изпълненията ще оценява жури, председателствано от проф. Ангел Станков. Наградният фонд, който призьорите ще си разпределят, осигурен от община Хасково, е 6400 лв.

    Музикалните дни завършват на 23-ти октомври с награждаване в театъра на лауреатите и Гала концерт, който ще започне в 15 часа.

    Входът за всички музикални прояви от 18-ти до 23-ти октомври е „свободен“, уточни ресорният заместник-кмет по културата в община Хасково Милена Трендафилова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ер
      еро
      1 -7
      22:08, 11 окт 2016
      Елате на 22 октомври в ресторант "Спортна среща" ц... Виж коментара
      • Ср
        срамота
        4 -1
        08:15, 12 окт 2016
        таки ли се прави реклама ? Пари ли нямаш?
    • 2
      За
      Заврян зет от Книжовник
      2 0
      23:10, 12 окт 2016
      Там сме и кой концерт ще кажете приятели, след туй е по-посещаван , гледан и слушан!
    Последни новини