От х:

Днес в x:

Quantino - спортният автомобил, задвижван от солена вода

Автомобилното изложение в Женева е дизайнерско събитие, изложбените зали са пълни с ослепителни концептуални автомобили. Затова когато през 2014 отново в Женева стартъпът NanoFlowcell сне покривалото от модела Quant e-SportLimousine, задвижван от електрическа батерия, светът бе заинтригуван, но не и изненадан. Отвъд драматичния му външен вид и удивително представяне (ускорява от 0 до 100 за 2.6 секунди, а максималната му скорост е 380 км/ч) той направи дръзко заявление: може да работи със солена вода.

Quant се възползва от стара технология на НАСА, поточна батерия, захранвана от “йонна течност” - обикновена солена вода. Не е толкова просто като да напълните резервоара с морска вода, но няма съмнение, че системата е екологична.

На автомобилното шоу в Женева през 2015 бе представен Quantino – компактен градски автомобил с разрешение да се движи по европейските пътища. Той е задвижван от 2 159-литрови резервоара, всеки пълен с различна електролитна течност – едната с положителен заряд, другата с отрицателен. Резервоарите са разделени с мембарана, като взаимодействието между двете течности създава електрическия заряд. Електромоторът на Quantino генерира скромните 136 конски сили, които му позволяват да ускори от 0 до 100 за 5 секунди, а максималната му скорост е 200 км/ч.

Течността е наречена ‘bi-Ion’, тя съдържа органични и неорганични соли. НАСА се отказаха от тази технология през 70-те, заради недостатъчната енергийна плътност, но 16-годиният опит на енигматичния и енергичен технически директор на NanoFlowcell Нунцио ла Векия в областта на химията очевидно е допринесъл за нужния пробив и капацитета на литиево-йонната батерия е бил увеличен.

В какво точно се състои пробивът остава тайна, защото технологията в момента се патентова.

Течността се изпарява и освобождава, безобидно под формата на “воден прах” Това позволява на резервоара да се изпразни, а вие имате възможност да го заредите повторно. Течността на практика е солена вода, а тя се среща в изобилие и може да се произведе навсякъде по Земята.

Зарядът се съхранява в суперкондензатор, наподобяващ индустриална батерия, много по-устойчив от обикновена батерия, той осигурява нужната мощност за задвижване на моторното превозно средство. И е с размера на кутия за обувки.

Миналата година ла Векия измина с Quantino 1100 км в тест за издържливост В резеревоара му все още имаше гориво. Болката в гърба след 14-часовото изпитание бе тази, която накара ла Векия да се откаже.

Колата тежи 1420 кг и е изключително пъргава. Течността bi-Ion няма срок на годност, за разлика от бензина. Зареждането с течността не е с нищо по-различно от зареждането с бензин или дизел, няма нужда от кабелни адаптери, притесненията дали ще ви стигне заряда също стават излишни.

NanoFlowcell са категорични, че са технологична компания, а не автомобилопроизводител. А Quantino и високоскоростната му сестра Quant e-Sportlimousine просто демонстрират технологията. И двата модела имат разрешение за движение по пътищата, но не се продават. Създателят им ла Векия съобщава, че компанията му преговаря с голям автомобилопроизводител за продажбата на концепцията за задвижване през 2017.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини