От х:

Днес в x:

Работна среща на Бюрото по труда с институции и работодатели в Ардино

Изображение 1 от 6

     Вчера в заседателната зала на община Ардино се проведе работна среща на тема „Активна политика на пазара на труда” с представители на общината, местната дирекция „Бюро по труда”, работодатели и социални партньори. Участие в нея взеха кметът Ресми Мурад, директорът на дирекция „Бюро по труда” в Ардино Росица Чавдарова, изпълнителния директор на фирмата за прежди и конфекция „Артекс” АД и председател на Съвета за сътрудничество към Дирекция „Бюро по труда” в Ардино инж. Сафет Илязов, собственикът на шивашка фирма „Пано-Тех” ЕООД  и представител на работодателската организация „Българската стопанска камера” в Ардино Веселин Чаушев. Тук бяха още директорът на СУ „Васил Левски” и представител на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали Аника Петрова, директорът на Детско заведение „Слънце” Димитрина Александрова, началникът на РПУ в Ардино главен инспектор Щилян Узунов, бизнесмени, кметове на населени места.

    Директора на Дирекция „ Бюро по труда”  в Ардино Росица Чавдарова   представи  информация - Анализ за  състоянието и тенденциите в развитието на пазара на труда на територията на община Ардино за първо полугодие на 2016 г. Тя посочи, че в сравнение с изминалата 2015 година има намаление на равнището на безработицата в региона. По отношение на реализацията на активната политика на местни пазар на труда Росица Чавдарова изказа своите искрени благодарности към кмета на общината Ресми Мурад, местните работодатели за добрите връзки и партньорство по отношение на успешната реализация на програмите и мерките по Националния план за действие по заетостта за 2016 г. и новите схеми по ОП „Развитие на човешките ресурси” за периода 2014-2020 г..

    С мултимедийна презентация трудовият медиатор Яна Димитрова-Зюлкер представи на присъстващите услугите, които предлага Бюрото по труда в Ардино.

    По време на дискусията на тема „Съвместни дейности при реализацията на активната политика на пазара на труда” ардинските работодатели предложиха на кмета на общината да съдейства за повишаване на мобилността на безработните лица чрез осигуряване на подходящ обществен транспорт от районите на Млечино, Бял извор и Боровица до град Ардино за започване на работа. Кметът Ресми Мурад обеща да съдейства за решаването на проблема с транспорта, ако такъв съществува.

    „ Радвам се, че сме домакини на такава ползотворна инициатива. Това е една добра възможност съвместно с представителите на Бюрото по труда, работодателите и социалните партньори да обсъдим и да дадем насоки за сегашната ситуация на пазара на труда. Ние като общинско ръководство сме ангажирани да съдействаме във всички сфери на обществения живот и очакванията на хората от нас за решаването на проблемите свързани с безработицата също са големи”, заяви Ресми Мурад.

    Изпълнителния директор на фирмата за прежди и конфекция „Артекс” АД инж. Сафет Илязов  отбеляза, че в днешно време не е лесно да си работодател. „Да правиш бизнес в България, още повече в Ардино е много трудно. Почти всички фирми на територията на общината имат недостиг на квалифицирана работна ръка”, заяви инж. Сафет Илязов.

    Собственикът на шивашка фирма „Пано-Тех” ЕООД Веселин Чаушев сподели, че при решаването на проблемите на местния пазар на труда трябва всички заинтересовани страни, като работодатели , кметове на населени места, институции, представителите на работниците – КНСБ и КТ „Подкрепа”, общинската администрация с общи усилия да подпомагат при реализиране на активна политика на общинско равнище.

    Гюнер ШЮКРИ 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини