От х:

Днес в x:

Запознайте се с града на хакерите "Хакервил"

Скромното градче Ръмнику Вълча в южната част на Румъния някога е било промишлена столица на страната. Днес населението е под 100 хил. души. Но там сега не цари униние, напротив - мястото си е спечелило името "Хакервил", разказва motherboard. Славата му в интернет се дължи на най-сенчестите персони в мрежата, които тук могат безнаказано да отмъкват милиони долари и да ги харчат за каквото си пожелаят - питиета, наркотици или тунинговано BMW. А местните хора не виждат бъдещето на града без хакерите.

В Ръмнику Вълча туристите могат да разгледат местната забележителност - крепостта Четецуя. Центърът се обикаля за 20 минути, а крайните квартали са панелки - наследство от соцреализма. В града е имало развита промишленост, химически завод, първата в страната типография. Сега производството е западнало, хората са заминали да работят във Франция, Германия или другаде. Местният търговски център е получил прозвището "музей", защото хората само минават и разглеждат витрините. Някои хора. Защото има и други - те гордо се наричат хакери, с дебели вратове и дебели златни ланци. Има и още - "кардърите" и "шопърите". На тези всичките се дължи съществуването на бутиците и отварянето на най-големия център на Mercedes в Румъния. Те са причината баровете в Ръмнику Вълча да сияят със светлините си, а по улиците с мръсна газ да фучат различни BMW и Audi.

В началото на 21 век местните младежи бързо се усетили, докато висели в интернет залите, че ако пуснат в eBay изгодно телефон, доверчивите американци веднага го поръчват. Парите се превеждали, а жертвата не получавала нищо. Случвало се някои от тукашните мошеници все пак да пуснат тухла вместо джаджата в пратка за Америка.

Но при това не било никак добре да си дават личните данни и така в Хакервил започнала търговията с лични данни и банкви сметки. После се развило разбиването на банкови сървъри. Скоро местните се научили да правят сайтове, които изглеждат съвсем като банковите, страници-еднодневки, започнала търговия с фалшиви самоличности. Развили и търговия с несъществуващи коли в Craigslist, където се представяли за американци или германци.

Балкански хакерски туризъм

Не е за чудене, че скоро поток от туристи в суичъри с качулки и лаптопи в раничките потекъл към Ръмнику Вълча. Местната крепост не ги интересувала особено. Те организирали хакерски срещи, на които разказвали на местните за ботнетовете, фишинга и DDoS атаките, обучавали ги да работят в екип и да изпълняват сложни кибератаки. 

Така през в 2014 год. година румънските киберпрестъпници отмъкнали общо милиард долара, с което спечелили уважението на хакерите по света. Те станали сред първите овладели продажбата на бази данни с кредитни карти и лична информация в Tor.

Още в средата на първото десетилетие на 21 век ФБР пратило в Букурещ няколко специалисти по компютърна сигурност. Те били в Ръмнику Вълча само веднъж, а и общо четиримата полицаи в града едва ли са им сътрудничели усърдно. Но американците успели да проследят пристигащите в града за поредната хакерска атака. Следели и тези, които заминавали да се поразвеят в Унгария, Чехия и Германия през почивните дни. Бързо се изяснило, че доста хора си легализират доходите чрез роднини, работещи там. Особено внимание получавали жителите на града, които неочаквано поемали за САЩ.

През 2005 год. ФБР и тайните служби на САЩ попаднали на хакер, който активно търгувал с данни за кредитни карти. През 2007 той вече бил в центъра на мащабно разследване. изяснило се, че заразява компютри, касови апарати и кардрийдъри в американските магазини и ресторанти, а те всяка седмица му плащали. Действал под различни никове, сред които Track 2 и 2Pac, но разследването установило, че зад тях стои един човек - руснак, син на депутат, Роман Селезньов.

Арестували го на Малдивите, където бил на семейна почивка през 2014 год. В лаптопа му имало данни за 1,7 милиона кредитни карти. Американците устаниовили, че при продажбата им Роман Селезньов използвал румънските хакери, но те така и си останали с неизвестни.самоличности.

Още една група руски киберпрестъпници ползвала услугите на младите хора от Римнику Вилча. Koobface създали вирус за Facebook, с който били заразени 400 хил компютри. А румънците организирали DDoS атаки на банкови сървъри чрез мрежа от  зомби-компютри. Руснаците се снимали с получените за ботнета пачки в разкошния си офис в центъра на Санкт Петербург.

ФБР все повече се интересува от хакерите на Балканите. А те са посрещани в Ръмнику Вълча с отворени обятия. Сърби, албанци и черногорци предлагат добри пари за хакване. Румънците са използвани като евтина работна ръка. Но не се оплакват. През 2014 год. един от балканските криминални авторитети публикува в Tor видео, в което обещава награда ново Ferrari за най-добрата програма за разбиване на банкови сървъри. Черногорците от групата KlikVIP пък процедирали съвсем лаконично - просто изпратили на изпълнителя куфар с банкноти.

Хакерите реализират свръхдоход, който харчат за тунинговани коли и развлечения. В съответствие с тези техни потребности в Ръмнику Вълча има няколко дилърски центрове и множество подходящи заведения. Местните се шегуват, че градът им е изпреварил времето си.- може свободно да си купиш дрога, много преди Европа да се замисли за легализацията на марихуаната. Вечер в покрайнините има гонки и форсираните двигатели на BMW-та с яки момчета в тях оглушават околностите. В града има множество интернет кафета, просто кафета и кафе магазини, маркови бутици и спортни зали. Местните боготворят хакерите като основен източник на цялото това благополучие.

В Ръмнику Вълча  липсва обикновената улична престъпност. Масовото висене пред компютрите е довело до изчезването на класическите нарушения на реда и закона.

Слънчев лъч сред сенките

Не всички талантливи млади хора в "Хакервил" са хакери. Възпитаник на местно училище - Ионут Александру Будистеану наскоро спечели престижния американски конкурс ISEF Гордън Мур (на името на основателя на Intel). Както много от връстниците си Ионут обича програмирането от детe. Pреди да навърши 20 години, владее 8 езика. Той печели грант за университета на Аризона и възнамерява да прави софтуер. Интересува се от изкуствения интелект и отбелязва, че всичките му успехите се дължат на училището. "Активно изучаваме, например диференциални и интегрални изчисления, увличат ни с компютрите. Аз, например в осми клас написах антивирусна програма", разказва той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини