От х:

Днес в x:

Референдумът постигна целта си, променяме конституцията, обяви Орбан

Притискан от опозиционни партии да подаде оставка, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще направи поправки в конституцията на страната, за да е сигурно, че ЕС не може да налага на централноевропейската страна да приема мигранти, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, вчера се проведе референдум в Унгария за предложението на ЕС за квотно разпределение на 160 хиляди мигранти в страните членки. Будапеща се обяви против искането на Брюксел.

98,3% от унгарците гласуваха против квотите, но референдумът е невалиден, тъй като избирателната активност беше едва 40% при необходими минимум 50 на сто, за да бъде легитимен.

Опозиционната партия „Йоббик” обяви, че допитването е фиаско и „коз” в ръцете на Брюксел. Днес партията поиска оставката на Орбан.

Пред парламента самият унгарски премиер изтъкна, че „референдумът постигна целта си”, след като повече унгарци, около 3,3 милиона, гласуваха против квотите в сравнение с референдум за еврочленство през 2003 година.

Той добави, че 1 милион повече гласоподаватели са подкрепили миграционната политика на правителството в сравнение с парламентарните избори през 2014 година.

Това решение, тази подкрепа от народа ме задължава да предприема действия”, изтъкна той в законодателния орган, където опозиционни депутати го освиркваха.

ФИДЕС и Християндемократическата народна партия вярват, че подходящата, честната и необходима стъпка е да се даде правна тежест на волята на народа (...) Следователно аз предприемам поправка в конституцията”, каза Орбан, но не разкри подробности за предложението му.

Председателят на „Йоббик” Габор Вона многократно призовава за конституционна промяна, която ще защити Унгария от мигрантските квоти на Европейската комисия.

От вчера вие (Орбан) сте провален политик (...) Вие няма да бъдете възприеман сериозно от бюрократите в Брюксел”, изтъкна от своя страна Вона в парламента.

„Брюксел безмилостно ще се възползва от вашата безотговорност и грешка”, продължи Вона атаките си срещу премиера.

Той смята, че допитването ще отслаби позицията на Унгария пред ЕС в разискванията за мигрантската политика.

Европейската комисия обяви, че ще се направи заключения от референдума, и зависи от Будапеща по отношение на резултата.

Вона добави още, че резултатът от референдума прекратява ерата, в която правителството на Орбан можеше да използва казуса с мигрантите като инструмент за отвличане на вниманието от всички други проблеми на Унгария, включително сериозният проблем с корупцията и емиграцията заради ниските заплати.

Орбан от своя страна контрира, че решаването дали да се приемат мигранти е въпрос, който касае националната сигурност. Той отново подчерта, че Унгария не трябва да приема мигранти, защото представляват заплаха за сигурността на страната.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини