От х:

Днес в x:

Убийство по непредпазливост е: Да прегазиш жена на пешеходна пътека и да блъснеш момче с 220 км/час

Убиецът на Ники Терзиев от Варна, който загина при катастрофа на магистрала „Хемус“ преди малко повече от месец, се казва Бейтула и е на 28 години.

Тъй като не успяват да постигнат справедливост за смъртта на детето си, роднините му организират протести, а сестра му Боряна дори написа писмо до премиера Бойко Борисов: „Вие днес дори не ги хващате, г-н премиер!“. Оказва се, че преди години, Борисов, но като главен секретар, се е снимал с Ники на плажа в Обзор.

Както писахме по-рано роднините на Ники са отчаяни от факта, че според българското законодателство, когато убиеш човек на пътя, дори може да не те задържат, защото точно така се случва с Бейтула – той е на свобода.

Ники загива, докато кара колата си в лявата лента на магистралата на 28 септември и тогава Бейтула го блъска отзад, докато кара Фолксвагена си с 220 км/час. Колата на Ники излита в локалното и той загива на място.

Бейтула

Интересен е случаят с Бейтула обаче, разказва сестрата на Ники - Боряна. 28-годишният мъж е имал произшествие и преди години. Той блъска жена на пешеходна пътека, тя умира. Тогава той пак не е задържан, получава две години условна присъда, а книжката му е отнета. Два месеца преди да блъсне и убие и Ники, мъжът е взел своята книжка и е излязъл на пътя отново. След изтичане на условната присъда той е напълно реабилитиран. Затова 28-годишният мъж не се води рецидивист и има опасност отново да се размине с условна присъда от две/три години.

„Интересно ми е съдията, който му е дал условна присъда първия път, как сега спи“, пита се сестрата Боряна.

И в днешния казус Бейтула се води, че е извършил убийство по непредпазливост и законът е такъв, че може да е карал с 220 км/час, тоест да не е спазил закона, но не е убил момчето нарочно.

Според закона Бейтула може дори да напусне страната, без прокуратурата да има възможност да го задържи.
Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна, където се водят делата за убийството на Ники, Радослав Лазаров е в отпуск, но обеща да даде повече подробности около делото с Бейтула.

Законът

Според Наказателния кодекс дори лица, прегазили или убили напълно невинни хора по непредпазливост, остават с чисти съдебни досиета по няколко причини - или защото не искали да убият, или защото убили за първи път, или пък защото се опитали да помогнат на жертвите.

Интересен факт е обаче, че позволената скорост за каране по магистрала е 140 км/час, а Бейтула е карал с 220 км/час, когато е блъснал Ники и го е убил. Тоест дори и да е предизвикал убийство по непредпазливост, той не е спазил закона – не е бил много предпазлив, а в първия случай Бейтула е блъснал жена на пешеходна пътека, място, където пешеходецът е с предимство (право, което съдът постави под съмнения последните месеци) и той отново не е спазил правилата.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини