От х:

Днес в x:

Слухове за саботаж срещу взривилата се ракета Falcon 9

Слуховете за потенциален саботаж при експлозията на ракетата Falcon 9 набират скорост.

Компанията SpaceX разследва инцидента от началото на септември, когато Falcon 9 се взриви в космодрума Кейп Канаверал дни преди планираното изстрелване.

The Washington Post съобщава за странен обрат в разследването, твърдейки че SpaceX допускат и саботаж като възможна причина за експлозията. Според изданието служител на SpaceX е търсил достъп до съоръжения принадлежащи на конкурентната компания United Launch Alliance – сътрудничество между Боинг и Лакхийд Мартин.

Разследващите се натъкнали на нещо подозрително, докато разглеждали видеозапис на инцидента – “странна сянка, а след това е бяло петно” на покрива на сградата на United Launch Alliance.

Служителят на SpaceX търсил достъп до сградата е бил уволнен. Но разследващи от военно-въздушните сили изпратени по-късно в съоръжението не открили нищо на покрива.

Официалното съобщение на SpaceX във връзка с инцидента твърди че предварителния преглед на данните сочи пробив в системата подаваща хелий, но че причината за пробива остава неясна.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск изрази недоумението си относно причината за пробива. По-рано през месеца той написа в Туитър, че се опитва да разгадае тихия звук, подобен на удар, които се чува малко преди експлозията. Дали източникът му е ракетата или нещо друго.

Мъск заяви, че това е най-трудния им и сложен провал през последните 14 години. Той добави, че експлозията се е случила при рутинна процедура по зареждане с гориво, при която двигателите не са работели и не е имало топлинен източник.

SpaceX допускат всички възможни причини за инцидента, но отказват официален коментар, докато не приключи разследването.

На борда на ракетата бе сателит, съвместна разработка между Фейсбук и Eutelsat , който трябваше да осигури достъп до интернет в Африка. Сателитът бе собственост на израелската компания Spacecom и струваше 285 милиона долара.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини