От х:

Днес в x:

Всеки трети български лекар е над 60-годишна възраст

Всеки трети български лекар е над 60-годишна възраст, а близо 55 на сто от медиците са над 55 години. Всяка година пък 350-400 лекари напускат България.

Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, който участва в 23-ия Симпозиум на Централно- и Източноевропейските лекарски камари, предаде БТА. 

Основните теми на форума са свързани със застаряването на лекарите, миграцията на млади специалисти, методите за остойностяване на лекарския труд, отношенията между лекарите и медиите. 

По думите на д-р Грозев само 5 на сто от лекарите ни са под 30-годишна възраст. Продължаващата миграция на млади специалисти към Западна Европа е една от основните причини за застаряването на съсловието. Голяма част от заминалите работят в Англия, Германия, Франция. 

"По данни на БЛС през последните 3-4 години ежегодно около 350-400 лекари напускат България, което би могло да доведе до крах в системата на здравеопазването ни", каза още д-р Грозев и посочи, че има населени места в Северозападна България и в Родопите, в които липсват лекари. 

Напускащите България лекари посочват като причина за това липсата на възможност за кариерно израстване, неясни правила и затруднение при специализация, невъзможност за прилагане на нови технологии в по-голяма част от лечебните заведения, с изключение на университетските болници. 

"Тревожен е фактът за непрекъснато променящата се, често противоречаща си нормативна база", добави д-р Грозев. 

По думите му все по-често медиците посочват като причина и отрицателното медийно отношение във връзка със съдебно недоказана вина на лекари. Правото на личен живот е сериозно нарушено. 

"Към настоящия момент липсва възможност лекар да откаже лечение на пациент, каквато е предвидена в Европейските етични принципи, в Америка, както и в много други страни в Азия, Австралия, Африка", подчерта председателят на БЛС.

Силно намалява броят на анестезиолозите, детските хирурзи, неонатолозите, педиатрите, съдебните медици и други. Липсва интерес за специализация към някои специалности, поради финансовото им подценяване при заплащане на дейността от НЗОК. 

БЛС ще предложи на участниците в симпозиума организирането на международна кампания под наслов "За да е успешно лечението, аз вярвам на своя лекар".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини