От х:

Днес в x:

Кошмар преди Коледа: Сибир планира избиването на 250 000 северни елени

Избиване на четвърт милион северни елени до Коледа бе предложено в Северен Сибир в опит да бъде избегнат риска от антракс.

Смята се, че в региона Ямало-Ненетс живеят над 700 000 животни.

Около 300 000 населяват полуостров Ямал, стадата са с прекалено голяма численост а това би могло да предизвика разпространение на болестта.

Дмитри Кобилкин, губернатор на Ямало-Ненетс обяви, че приема предложения за намаляване на популацията с 250 000 животни до края на септември.

Избиването на елените традиционно се състои през ноември и декември, но броят на животните, които ще бъдат избити тази година е значително завишен, след избухването на епидемията от антракс през последните месеци.

Смята се, че заболяването се е активирало, след като необичайно високите температури размразили труп на северен елен починал от антракс преди няколко десетилетия.

През юли бе въведено извънредно положение. 12-годишно момче от региона Ямало-Ненетс почина след консумация на заразено еленско месо.

2 350 северни елена също загинаха в огнищата на епидемията, заедно с поне 4 кучета.

Властите твърдят, че популацията от елени трябва да бъде намалена, предупреждавайки, че заразата бързо се разпространява сред стадата.

По-високата плътност на популацията създава по-висок риск от разпространение на болестта, твърдят те.

Популацията на полуостров Ямал приема застрашителни размери, като 300 000 северни елена се конкурират за хранителни ресурси, достатъчни за 110 000 животни.

Прекалено големия брой на животните ще доведе до унищожаване на пасищата и ще застраши поминъка на местното население.

Съществува вариант животните да бъдат преместени в южните региони на Ямело-Ненетс, за да имат възможност пасищата на север да се възстановят.

Бе направено и предложение към номадските овчари да се откажат от северните елени в замяна на достъпни жилищни ипотеки.

Около 523 000 души населяват площ от около 750 300 кв. км, гъстотата на населението е 0.7 души на км.

Антропологът Олга Мурашко изрази загриженост, че избиването на северни елени ще нанесе удар по номадите с малки стада от около 100 животни, те ще изгбуят поминъка си и възможността да поддържат традиционния си начин на живот.

Мурашко отбелязва и, че идеята за рецуциране на популацията на северни елени в Ямал съвпада с бързото издаване на разрешителни за добив на газ в същия регион.

Ямало-Ненетс едни от най-важните за Русия източници на природен газ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини