От х:

Днес в x:

Проф. Владимир Пилософ: Фондът за лечение на деца работи

Фондът за лечение на деца работи, а подадените оставки в обществения съвет са акция от хора, на които така или иначе скоро им изтича мандата. Това коментира директорът на фонда проф. Владимир Пилософ.

„Хората забравят, че фонда е една държавна администрация – трябва да спазва определени правила. Одобрение или отхвърляне на молба за финансиране на лечение трябва да се реализира чрез закона или правилата на фонда”, обясни той.

По думите му общественият съвет към Фонда понякога взима несъобразени със закона решения. Пример за такъв случай е с дете, за което специалистите отхвърлят лечение в чужбина и посочват, че то може да стане в България. От съвета обаче са се свързали с родителите и са им казали, че молбата им е одобрена.

Директорът заяви, че според него поставянето на ред в работата на Фонда пречи на някого. През последните 6 години около 70% от случаите се одобряват за лечение в България, а останалите в чужбина. Досега няма промени в съотношението, посочи още той.

„Членовете на обществения съвет не познават практиките и закона по обществените поръчки в болниците. Няма как болница да иска имплант и той да не фигура в списъка с изделия за обществена поръчка. Затова искаме копия от цената за данните за поръчката и за цената на конкретния имплант. Ако има грешки в това болницата няма да получи пари”, обясни процедурата проф. Пилософ.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини