От х:

Днес в x:

8000 души от 5 до 105 години аплодират „Китна Тракия“ в Халкидики

    Ансамбъл „Китна Тракия“ към Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково се включи в Международен фестивал за фолклорни и съвременни танци в курортното селище Ханиоти на полуостров Халкидики, Гърция.

    Формацията с главен художествен ръководител Руско Русев и хореограф Иван Иванов замина за участие в живописното селце още в петък миналата седмица. Хасковският колектив е един от общо всички 20 състава от различни държави, сред които представители на Словения, Русия, Черна гора, Македония, Румъния, Молдова и други. Поканата за нашенци идва от сръбска компания, която е организатор на феста в Ханиоти.

    По програма хасковските изпълнители имат изяви всеки ден. На 24 септември всички участници, които са над 800, се включиха в пъстро дефиле по центъра на Ханиоти и концерт на сцената на амфитеатъра в селището. През следващите два дни „Китна Тракия“ изнесе още два концерта в съседни селца, един от които на сцената на амфитеатъра в центъра на Неа Скиони пред близо 8000 души публика.

    Тази вечер е заключителният концерт, след което следва гала вечеря, каза председателят на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково - Кирил Сарджев, който е част от групата на българските представители. Той уточни, че по време на престоя им там всяка сутрин хасковските певци и танцьори се включват в танци по зумба и сиртаки, ръководени от представител на организаторите.

    Това е 25-тото издание на фестивала. По традиция всяка есен в гръцкото селце се събират любители на народното музикално и танцово изкуство на възраст от 5 до 105 години.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини