От х:

Днес в x:

Трайков: Няма да мълча, ще има вето върху закони и монополи

Кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок - Трайчо Трайков и Съби Събев, обяви за свой приоритет опазването на националната сигурност.

Пред журналисти двамата обявиха какви ще бъдат основните им действия, ако бъдат избрани, съответно Трайков - за държавен глава, а о.р. ген. Събев - за вицепрезидент, предаде БТА.

Те обявиха, че са за европейска и евроатлантическа ориентация на България. 
Ще спазим ангажиментите си за увеличаване на парите за отбрана и за модернизация на армията като процент от БВП, поети в Уелс през 2014 г. и сега във Варшава, декларира Събев.

Трайков смята, че в националната сигурност не се включват само зоните на действие на МВР, армията и службите. Няма национална сигурност и свобода при липса на съдебна реформа, категоричен бе той. 

И заяви, че президентът няма право да мълчи по важните въпроси. 

"Не обичам поговорката "Кучетата си лаят, керванът - си върви". Няма да мълча, когато липсват линейки по морето. Няма да мълча, когато се бетонират плажове. Няма да мълча, а ще налагам вето върху лобистки закони и монополи.., каза той, заричайки се да промени модела.

Според него това изисква активна работа "всеки ден, всяка нощ" и така страната ни ще стане привлекателна за българите и чужденците.

"За мен не искам да гласуват тези, които са щастливи от нивото на корупцията у нас, посоката е за свободните хора и силните граждани", обяви бившият енергиен министър следващия си приоритет - да се бори с уродливите практики. 

"Каква сигурност има в момента с такъв размер на престъпността и хиляди бежанци, прекарани през оградата? Къде са контрабандистите?", попита още той и припомни, че при този размер на корупцията страната ни "беше ударена с милиарди - чрез КТБ и АЕЦ "Белене".

Като голям риск за националната сигурност Трайков определи високия процент на бедни хора. По думите му от значение са и здравеопазването, стопанската дейност, гражданските структури. 

"Няма да позволя България да е толкова беззащитна, не ме интересува, че ще ме обвинят, че излизам от конституционните си правомощия", заяви още кандидатът на РБ. 

Той добави, че може и ще защитава интересите на българския бизнес, на младите хора, както и че ще се бори срещу цензурата в медиите.

Дипломатическите му действия пък биха тръгнали от силния глас на България в ЕС и НАТО.

"В Украйна бяха потъпкани международни споразумения, а Русия наруши ангажимента си на гарант за териториалната цялост", каза още претендентът за "Дондуков" 2. 

Той смята да заложи и на отношенията със съседните страни.

"Когато някой иска да влезе в общия ни дом, имаме право да изискваме да спазва демократичните ценности", такъв, според него, трябва да е подходът на София по отношение на Турция, която нарече "наш добър съсед".

"Ще следвам посоката на промяната, която искат младите, а не на статуквото, което е свикнало да живее в корупционна среда. 6 ноември е съвсем скоро. 6 ноември е скоро, ако пропуснем този шанс, на следващия ден някои пак ще празнуват Октомврийската революция", обобщи накрая кандидат-президентът. 

По повод на участието на бившия премиер Пламен Орешарски в надпревара Трайчо Трайков предположи, че по този начин той е решил да ни каже нещо, което не ни е казал като министър-председател.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини