От х:

Днес в x:

Двама български ученици с награда на конкурс за млади учени в Брюксел

Единадесетокласници от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе в Брюксел.

Иван Иванов и Василен Цветков представиха пред журито високотехнологичния проект „IntelligentPlanting“ и заслужиха приза „Иновации в храните и агрикултурата“. Двамата ще имат възможност да присъстват на конференцията FOOD'2030, която ще се проведе през октомври в Брюксел. Във форума ще участват европейският комисар по наука и иновации Карлос Моедас и комисарят по земеделие в Европейската комисия Фил Хоган.

Освен с наградения проект на конкурса за млади учени България се представи с още две разработки: "Съществуване на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства" с автор Пресиана Маринова от Математическата гимназия “Баба Тонка“ в Русе и високотехнологичния проект „TrackingSystem“ на Виктор Даков от факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конкурсът EUCYS е ежегодно събитие на Европейската комисия, което се фокусира върху първите постижения на ученици и студенти под 20 години в областта на науката и технологиите. Финансира се като част от „Хоризонт 2020“ и в него се включват участници от близо 40 държави, включително САЩ, Канада и Южна Корея. Тази година в него участваха рекордните сто проекта. Белгия е домакин на конкурса за втори път след първото му издание през 1989 г., а България е един от потенциалните домакини за издание в оставащия период на „Хоризонт 2020“.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини