От х:

Днес в x:

Хасковски училища спират фалшивите бележки с подпис на родител

Изображение 1 от 2

    Някои хасковски училища са въвели изискване медицинските бележки на учениците да са подписани от родител. Така те се опитват да пресекат порочната практика на фалшивите бележки, наложена от години в родното образование.

    Много от училищата в страната стягат примката около недобросъвестните ученици и пресичат рязко старата врътка с фалшивите медицински бележки. Медиите гръмнаха тези дни с информация за школа от различни населени места в страната, които въвеждат изискването във вътрешния си правилник всяка медицинска бележка да бъда придружена и с копие от амбулаторния лист. Столично училище пък стигна още по-далеч, като одобри правило, според което представянето на фалшива медицинска бележка ще се санкционира с изключване от училище.

    Още в началото на учебната година вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева обяви, че ще работи съвместно с Министерството на здравеопазването за затягане на режима относно представянето на фалшиви медицински бележки, така че порочната практика да се пресече. Промяната обаче на национално ниво не е унифицирана все още и школата действат по проблема автономно.

    Проверка на Haskovo.net показа, че в областния град все още няма училище, което да е въвело рестрикцията, но пък местните школа ще разчитат на изпитани до момента схеми за удостоверяване на верността на медицинските бележки.

    В СУ “Васил Левски“ злоупотреби с медицински бележки не са засечени през последната година. Те трябва да се предават с подписа на родител, съхраняват се от класния ръководител в специален класьор. При получаване на медицинска бележка класният най-напред се обажда на родителя дали наистина състоянието на ученика е такова, че той действително не може да присъства в клас. Ако това е потвърдено, чак тогава се извиняват отсъствията, обясни директорът на училището Милена Михайлова. Според нея въвеждането на изискване и на копие от амбулаторен лист би засилило бюрокрацията, както при личните лекари, така и в училище. “И без това бумагите са много, а и с потвърждение от родител, смятам, че нещата си идват на мястото, няма нужда от излишно писане. Кой родител няма да забележи, че детето му е действително физически зле, а за достоверността вече опираме до съвест и отговорност “, смята Михайлова.

    На противоположната страна обаче е психологът и педагогически съветник в СУ “Св. Паисий Хилендарски“ Мария Кунчева. И тя признава, че изискването за копие от амбулаторния лист е крайно и води след себе си бюрокрация, но пък според нея може да изиграе положителна роля като превенция. И пояснява, че дългата процедура по удостоверяването на една болест, ако тя е мнима, може да откаже ученика да шикалкави. “Не е въпросът да налагаме само изисквания и санкции, по-важното е ние възрастните и у дома, и в училище да правим възможното да мотивираме децата да посещават часовете и да разбират, че смисълът на учението е личностното им развитие“, смята Кунчева.

    „Трябва да има някакъв ефективен начин, за да се пресекат схемите с фалшивите медицински бележки“, смята и директорът на ПГДС Цар Асен II” Невена Добрева. В гимназията, която тя ръководи, също има изискване бележката да е подписана освен от медицинското лице, което я издава, и от родител. „Дали прикрепеният амбулаторен лист ще е най-добрият начин за пресичане на измамите с отсъствията от училище или не, времето ще покаже. Възможно е да се измисли и друг начин. Трябва обаче изискването да е унифицирано за всички училища, да е разпоредба на национално ниво, а не решение на парче“, смята Добрева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Ге
      Георги
      3 0
      12:12, 27 сеп 2016
      Ба около 2000 г толкова пари правихме с тях.Ходихме до морето с такси кафе да пием........
    • 2
      Пр
      просто човек
      6 0
      12:51, 27 сеп 2016
      ФСГ винаги са били с този подпис..нищо ново не казвате!
    • 3
      Xx
      XXX123
      11 -2
      16:12, 27 сеп 2016
      Дано да подейства, но имам съмнения. Медицинската бележка не е много голям проблем да си я вземеш, защото лесно се купува и продава. Не става въпрос само за пари, а и за различни видове услуги. Лекарите са добри търговци, пък и доста от тях са корумпирани. Нещата са много изпуснати от дълги години. Има училища, които ще останат без ученици, ако това решение се осъществи на практика. Жалко е, но е така. Играем си на образование след началното, особено при някои от етносите, но то се връща върху нас по всякакъв начин. Необразованият човек е буре с барут, заплашващо да избухне във всеки момент, когато няма как да се изхранва, пък му и липсват навици за труд и отговорност. Престъпността расте, готованството. Ужасно е, когато се ражда заради социални помощи. Примитивът е напаст. Не по-малка напаст е алчността на войнстващата посредственост сред местните началници. Заобиколени от придворни дами, те си живеят прекрасно на гърба на редовите учители. Не мислят и за пенсия. Че как да се откажат от големите пари и облаги, дето им дават постовете. Панайотов се прави на глух и сляп, пък и на спящ. Като приятел на Колев си пасува и затова ************** си стои на поста пом.директор в общежитието, макар че отдавна е навършила години за пенсия. То защото някои се изживяват като незаменими и вечни, сме я докарали до там. Алчността, наглостта, безхаберието...са ужасна напаст.
    • 4
      Ма
      Мали
      12 -3
      17:42, 27 сеп 2016
      Мали-иии, ма тая М-ка много умна бе! Какви само изрази използва! Ма как го изтървахте това интелигентно "дивойче" да не стане министър на образованието. Гулем капацитет от всякъде, бре. По големот кауните и тиквите, брях!
    • 5
      Kf
      Kf
      11 -3
      19:49, 27 сеп 2016
      В образованието няма място за прости селянки, пляснати в устата, бърборещи каквото им дойде на ум, без да се съобразяват. Както те обиждат и се бъркат в личните работи на хората, и тя и дружките и ще бъдат постоянно одумвани, докато не се научат да си затварят големите усти. Уважение се печели със човещина, обективност към всички а не само ласканене на директорката от подмазвачки и после връщане на комплименти от куртоазия!
    • 6
      Ба
      Баш
      10 -3
      20:23, 27 сеп 2016
      Баш директорката на СУ-то ли намерихте да интервюирате. Тя тая много умее да се мазни пред външни хора и медиите. Ама някой да я види как се държи с редовите си служители. Пък и пред родители си изпуска нервите. Чуете ли крясъци откъм дирекцията - значи госпожата е станала накриво, хванала си е жертва и се наслаждава на садизма си! Тая има отвратително и гадно характерче, което е омръзнало на хората около нея и на целия колектив! Да си ходи вече тая змия!
    • 7
      Не
      Незапознат
      10 -1
      21:58, 27 сеп 2016
      Всичките цитирани директори каквото и да говорят то е за пред
      медии.Никой от тях не иска да директорства в празно училище.Нито пък класните
      да изгубят класа и работата си.Даже и без бележки се извиняват отсъствия.Защо
      никой от тези не споменава че тази практика е от край време?И става с мълчаливото
      им съгласие.''....злоупотреби с медицински бележки не са засечени през последната
      година....''.Това е груба манипулация на общественото мнение.Другите поне говорят
      общи приказки.Което всъщност е задължение на поста който заемат.Опитват се да
      се представят за рицари.За тежковъоръжени конници на справедливостта и реда.Ако
      искат да са такива преди това трябва да си спомнят седемте им добродетела.Дали ги
      притежават и в състояние ли са да ги устояват.Това са:вяра,благородство,надежда,
      милосърдие,щедрост,справедливост,смелост.
    • 8
      Of
      Off
      8 -2
      17:41, 28 сеп 2016
      До кога власт имащите ще си затварят очите за злоупотребите вучилищата. Особено в някои от тях. Да не мислите, че в РУОто не знаят за оная Бясната директорка. Тя както се навиква на своите кадри, така повишава тон и на експерти, така се сопка на хора от общината. Изобщо - липсата на култура избива от всякъде. Така се получава, когато селянията е тръгнала да избива комплекси, да се доказва с болни амбиции и да се изживява като единствена и неповторима! Така, така!
    • 9
      Ко
      Кога
      6 0
      17:05, 30 сеп 2016
      Аман от простотии - никакви пречки, спънки или подписи и копия не могат да върнат децата нормално в часовете. След като учителят няма право да ги наказва, да ги вкарва в правия ред, да изисква внимание към уроците и адекватно поведение от тези т.н. ученици - нищо няма да се промени. Всичко е за едни пари, къде да отидат, и при кого да се върнат. Дреме им там в МОН за образованието - простотия след простотия измислят!
    • 10
      Бу
      Булгар-Булгар
      3 0
      22:52, 30 сеп 2016
      Грешиш приятелю,
      Като бивш възпитаник и продавач на бележки във ФСГ, мога да те уверя че коментара на Георги не е далеч от истината. До морето с такси не съм ходил, но виж до Димитровград и Стара Загора съм. Всички тези пътувания бяха финансирани от продажба на бележки. Сега на тези години ако ме питаш защо съм го правил няма да мога да ти дам адекватен отговор, но Икономиката не е по-различна от другите училища. На децата ако им е интересно в клас, няма да бягат, но ако им се рецитира урок и се изисква да го назубрят (каквато е практиката на масата учители) няма да им се стои, като могат да се разцъкат с приятели някъде.
    • 11
      От
      Отговор до Булгар Булгар
      4 0
      08:07, 1 окт 2016
      По принцип си прав. Аз съм човек, който смята че има какво да каже и покаже на младите, да ги научи на нещо, пък и да им сподели житейски опит. Обаче всеки път като вляза в час ме обезкуражава факта, че говоря и ме слушат няколко човека - останалите говорят, витаят, цъкат си по телефоните или правят друго. Ами нали за да им стане интересно, трябва да се заслушат в това което говоря. Да, не всеки път е интересно да се говори. Каквото и да се подготви и с каквито и средства да се представи - то изисква внимание и ангажираност от страна на проблема. Огромната пречка е, че сегашните ученици страдат от дефицит на внимание или нарочно пренебрегват всичко в час. Дори когато им кажеш на тест да си извадят тетрадки, учебници или каквото имат, за да си помогнат - тях ги мързи да го направят! Не искат! Не искат да отворят гугъл и да си направят справка. Не искат да пипнат компютър, щом е за задача, работа или тест! Каково означава това - пълна липса на заинтересованост, нежелание за каквото и да било идори вече нямат интерес и стимул за оценки. Всички знаят - оценките, дипломите не са важни за каквото и да било! Реализицията в живота не зависи от това, ученето не помага на голяма част от тях. Важни са връзките, познаствата, най-вече парите! За какво да си губят децата времето в училище - още от сега почват да работят, защото получават насреща пари! Всичко е заради сбърканата система, сбърканите правила и пълната анархия в държавата. Никой от нищо не го е страх и с нищо не се съобразява!
    • 12
      Да
      ДА ама не
      3 0
      21:32, 1 окт 2016
      Тя и онази таксиджийка си мисли, че е непоклатима на поста си,ама изобщо не е така. Да не си мисли, че и се е разминало за хората, които изгони и за всички простотии, с които съсипа, разедини и обърна хората в колектива едни срещу други. Какво животно трябва да си та още от първият месец да ходиш и да плюеш по хората без да ги познаваш. Тя била работела без помощници, тя сама се мъчела,тя сама всичко щяла да оправи. Какво оправи ма Милено - само дружките си! Назначи си ги една до една некадърни, смотани, разтурени, шарматни, театрални, груби и нахални, полихронични, младежки и родствени. То бива толкова да имаш нужда от внимание, ама от цяла армия, която да ти се мазни, да те възхвалява всекидневно то това твоето е направо болест! Ходи се лекувай да ти се не види! Амбициозна пепелянка!
    • 13
      ХМ
      Х мен
      2 0
      07:08, 7 окт 2016
      Тая Бясната заслужава при нея да влезе икономическа полиция. Нека и разследва далаверите - и фирмените и училищните. Това зло същество нарочва и подгонва всеки, които е бил в някаква конкуренция с нея - познати, непознати - всеки, които се опита да и вземе нещо желано. По един или друг начин тя отстранява конкуренциата, някъде с по 1 точка, другаде с бонбони, на трето място с уж честни поръчки и търгове, на четвърто с гонение, тормоз и натиск! И така на всякъде и по всеки повод. Тази амбициозна фукла, е болна на тема бързина, първенство, контрол - ако може и в главата ти да се навре, че да ти знае мислите. Иначе контрола и геноцида не е пълен и задоволителен за нея!
    • 14
      Ma
      Maria
      0 0
      12:45, 4 юни 2018
      Истинската ми история на живота:

      Здравейте, аз съм Мария по име, искам светът да знае за велик играч на правописа, който не се грижи за службата си да помага и той е най-великият, когото съм виждал, моето свидетелство върви по този начин, съпругът ми ме напусна след 9 години на брака, защото не бях в състояние да имам дете и отидох да бъда с друга жена и аз страдах, докато не говорех за рекламата на д-р Огъндъл в интернет, веднага се свързах с него, след магията му, която ме изненада, връщай моя съпруг към мен, който си замине за 9 години само за 24 часа и съпругът ми ме моли да му простя, наистина си велик човек д-р Огъндел, този човек има властта на всякакъв вид проблем в живота, аз също ще отидете на Радиостанцията, за да споделите моето свидетелство, защото обещах да информирам света за добрата му работа, защото тези от вас, които имат нужда от помощ тук, са неговите координати. Имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Viber номер: +27638836445. Whats-app Брой: +2349065101630.
    Последни новини