От х:

Днес в x:

Д-р Биркан Гюней от „Пирогов”: Където и да живеем, винаги се връщаме, там където сме родени

Д-р Биркан Гюней, ортопед - травматолог от УМБАЛCM „Н.И. Пирогов” извършва вече редовни прегледи в Кърджалийска област. Той е роден в ардинското село Горно Прахово през 1978 г. През 1991 г. заедно със семейството си се изселва в Турция. Завършил е Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. През 2005 г. започва да специализира Ортопедия и Травматология в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. От 2008 г. работи в IV-та Ортопедия и Травматология в „Пирогов”.

Въпросите зададе: Гюнер ШЮКРИ

- Д-р Гюней, каква е причината да идвате от София в Родопите, за да преглеждате?

 - Хубав въпрос! Няколко са причините, които ме накараха да извършвам прегледи в Кърджали. Аз съм Родопчанин и редовно се прибирам в родния си край. Където и да живеем, винаги се връщаме, там където сме родени и имаме хубави спомени. Друга причина е нуждата на хората в района, търсенето. Не всеки има възможност за един преглед да ходи до по голям град. Родопчаните, почти винаги, търсят второ мнение. Особено когато става въпрос за здраве.

- Като ги преглеждате, какво установявате? Родопчаните, грижат ли се за здравето си?

 - За съжаление не. Особено по възрастните. Имат хронични страдания, които не ги лекуват адекватно. Много често казват: за кога! Родителите винаги се грижат за децата си. А ние, дали се грижим достатъчно, когато те имат нужда от нас!

- Добре, а дали вие лекарите лекувате адекватно? 

- Няма безгрешни хора. Този който не работи, няма да сгреши. Но, в нашата професия, грешките са непоправими. Водят до инвалидизация или по- лошо.... В медицината, ако не можеш да помогнеш, поне недей да вредиш.

- Вие работите в университетска болница за спешна медицина. Сигурно има млади лекари, които специализират и искат да станат добри специалисти. Какво е нивото на развитие въобще на лекарите. Реформите в здравеопазването и т.н.?

- Труден въпрос! Реформи?! Медицината е скъпо удоволствие. Не можеш без адекватно финансиране, да правиш кухи реформи, които нямат стойност. Не мога да кажа, че здравеопазването в България върви на добре. На всички, които искат да се развиват и обучават трябва да им се осигурят по добри условия. Ученика си намира учителя.

- А Вие, намерихте ли своя учител?

- Образованието е от раждането до гроба. Понякога, не сме достатъчно амбициозни. За мен, учителят не е само един.

- Кога ще преглеждате, и как да се свържат с Вас? Трябва ли, предварително записване?

- Прегледи ще извършвам ежемесечно. 28 септември е поредната дата. Всеки желаещ може да се запише на телефон 0888 849 668.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини