От х:

Днес в x:

Откриват мемориал на летци-герои, бранили родината от бомбардировки

Изображение 1 от 2

    Възпоменателен мемориал в чест на летците-герои, участвали във въздушната отбрана на България в периода 1941-1944 г., ще бъде официално открит в местността „Голямата чешма“, в близост до село Георги Добрево. Тържеството ще бъде на 12 ноември от 12 ч. пред новоизградения паметник на тримата летци, съобщиха от община Любимец.

    Паметникът се намира непосредствено на магистрала „Марица, километър 92, в посока Свиленград - София, на територията на бензиностанция.

    Паметникът е посветен на трима летци – майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов, изпълнили воинския си дълг да бранят своя народ и родина от вражеските бомбардировки над България през Втората световна война. Те оцеляват под вражеския огън, но не успяват да избегнат съдбата на повечето достойни български офицери след 9 септември 1944 г. В следствие на бягството от страната на двама техни колеги авиатори, незаслужено са подложени на дълги репресии по затвори и следствия. Оправдани са на съдебния процес, но са уволнени от армията и семействата им остават без препитание. Подложени са след това на непрекъснат тормоз от властта, без да могат да започнат работа и решават да напуснат България. Убити са при опит да напуснат нелегално българо-турската граница в нощта срещу 16 август 1948 г. недалеч от мястото, където е изграден паметникът.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      12
      1221
      0 -2
      07:57, 28 сеп 2016
      А? Ко рече?
    • 2
      Ас
      Аскувлия
      2 0
      12:02, 28 сеп 2016
      Пак някой със задна дата на умряло куче нож вади. Къде са защитавали България, къде е паметникът им.Що не си го нарекат- паметник на убитите при бягство от България? Пазили са София, а там няма техен паметник, а на американските летци, убили хиляди българи. Продажна сган управлява страната.
    Последни новини